#JoEmQuedoACasa Cinema (gratuït) més enllà de les plataformes més populars

El consum de cinema i sèries en línia s’ha disparat a causa del confinament i plataformes com Netflix, HBO, Filmin o Disney+ no són les úniques que us obren la porta al món audiovisual. La Filmoteca de Catalunya i algunes distribuïdores han posat en marxa iniciatives virtuals per ajudar a passar aquestes setmanes. En aquesta entrada recollim algunes iniciatives públiques, la majoria d’accés gratuït, on podreu trobar diferents propostes audiovisuals vinculades amb temàtiques socials.

En aquest recull trobareu un bon grapat de curtmetratges, migmetratges i llargmetratges des de 1895, tant de ficció com documentals, tant d’aquí com estrangers, restaurades o conservades pel Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya i altres entitats que tenen contingut en obert i gratuït, així com recursos gràfics, com cartells o fotografies, i recursos creats per recolzar la programació regular del centre.

Hi trobareu, per exemple, La dona visible, una selecció de films d’entre 1895 i 1920 que mostra la presència i representació de la feminitat al cinema dels orígens; o El campo para el hombre, amb què Helena Lumbreras mostra la precària situació del món rural a principis dels anys setanta. A més, amb l’etiqueta #laFilmoaCasa, cada dia fa propostes d’allò més variades a les xarxes.

El servei A la carta de TV3 podreu recuperar programes com Primera Línia, on diferents professionals expliquen com és el dia a dia contra la covid-19, així com reportatges i documentals centrats en la pandèmia (La Xina: després de l’hivern, la primavera, Dins del coronavirus); o la sèrie sobre el confinament #Jotambéemquedoacasa.

També us permetrà recuperar reportatges del Sense Ficció, el 30 Minuts i el 60 Minuts que aborden diferents temàtiques socials com Paper mullat, que dóna veu a infants en risc de pobresa o d’exclusió social; Fills maltractadors, pares amb pors, que aborda la violència filioparental; Matar el monstre, sobre la mutilació genital femenina; La gran vellesa, sobre l’envelliment de la població, o el ja clàssic Bicicleta cullera poma, protagonitzat per Pasqual Maragall quan ja se li havia diagnosticat Alzheimer.

TVE també ha creat una sèrie sobre el confinament (Diarios de la cuarentena) i molts dels seus programes se centren en la lluita contra el coronavirus. Els podeu recuperar al seu servei a la carta, igual que reportatges d’àmbit social com Refugiados, Estimado inquilino, sobre la pobresa habitacional; La soledad oculta, que pateixen els majors de 70 anys o El psiquiatra de Alepo. A més, TVE ha reunit a la pàgina Somos cine una àmplia selecció de pel·lícules coproduïdes, moltes de les quals aborden temàtiques socials com La adopción, Truman, El olivo, La vida de Adèle o Campeones.

També trobareu una àmplia varietat de pel·lícules i documentals, entre altres, cintes al catàleg en línia de les biblioteques catalanes (l’eBiblioCat), que, a més, han creat un carnet provisional digital per facilitar-ne l’accés a les persones que encara no en són usuàries (més informació sobre l’eFilm). Al portal DIXIT també en podreu visionar i a DIXIT TV podreu recuperar les conferències realitzades als diferents centres.

Alguns cicles i festivals de cinema han optat per plataformes d’streaming com Filmin. És el cas de Cinema Lliure, ofereix cinema gratuït, de qualitat i amb un marcat accent social i humanista a les biblioteques (trobareu les propostes que fan cada dia amb l’etiqueta #RedescobreixCinemaLliure). També ha triat aquesta opció la 28a Mostra Internacional de Films de Dones, que se celebrarà de l’1 al 14 de juny a l’esmentada plataforma catalana i trobareu entrevistes, col·loquis i vídeos homenatge, entre altres, a Vimeo. Pack Màgic, dedicada al cinema educatiu, d’entreteniment i de foment de valors també distribueix les cintes a Filmin, per bé que algunes les podreu trobar temporalment a Betevé, que cada dimecres ofereix dues pel·lícules infantils en línia.

One Comment Add yours

Leave a Reply