La Marató contra la COVID-19

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio d’enguany se centrarà finalment en el coronavirus SARS-CoV2 davant l’actual situació d’emergència sanitària causada pel nou virus i la necessitat d’avançar en la recerca de recerca urgent a escala mundial. El tema escollit inicialment per al 2020 es traslladarà a l’any vinent.

Es tracta d’un canvi singular motivat per l’excepcionalitat de la situació que es viu arreu del món. Els mitjans de comunicació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals treballen des de l’inici de la pandèmia per donar resposta a les necessitats de la ciutadania, amb informació, divulgació i sensibilització social sobre tots els aspectes de la crisi pel coronavirus. 

Així doncs, la Marató centrarà els seus esforços fins al 20 de desembre, quan està prevista que se celebri, a sensibilitzar i divulgar sobre la COVID-19 i apel·lar a la solidaritat dels ciutadans per avançar en la recerca per millorar la qualitat i l’esperança de vida de les persones afectades per la malaltia. Al desembre es podrà mirar enrere i reflexionar sobre tot el que estem vivint i sobre cap a on han d’anar la investigació i els recursos. 

Es dona el cas que el 2017 ja es va dedicar La Marató a les malalties infeccioses, però aleshores era difícil imaginar una situació com l’actual. Fa tres anys es van recaptar 8,3 milions d’euros que van servir per finançar 36 projectes de recerca científica tant a Catalunya com en altres països d’arreu del món.

Les malalties mentals, a la 30a Marató

Amb aquest canvi se centren els esforços en la pandèmia actual i s’evita que el coronavirus deixi en un segon pla la salut mental. Aquesta era la temàtica anunciada al febrer per a La Marató d’enguany, però finalment centrarà la del 2021, coincidint amb el trentè aniversari del programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio, un element més que contribuirà a fer-ne una edició excepcional.

Una de cada quatre persones patirà una malaltia mental al llarg de la vida. Són trastorns comuns però els envolten molts tabús i tenen un elevat impacte social, sanitari i en la qualitat de vida dels pacients i del seu entorn.

Des del 1992, La Marató ha recaptat més de 197 milions d’euros i ha finançat 872 projectes de recerca, que han dut a terme 1.369 equips, amb la implicació de 8.000 investigadors. Gràcies a la solidaritat ciutadana, el projecte s’ha convertit en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya i en una potent plataforma de sensibilització i divulgació social de les malalties tractades.

Deixa un comentari