50 anys de les primeres organitzacions pels drets dels homosexuals

La Generalitat i el Casal Lambda estan preparant un acte solemne al Palau de la Generalitat per commemorar els 50 anys de les primeres organitzacions en defensa dels drets dels homosexuals, creades en plena dictadura franquista. L’acte, que se celebrarà quan l’emergència sanitària ho permeti, també servirà per retre homenatge a l’activista Armand de Fluvià, pioner del moviment d’alliberament gai a Catalunya i l’Estat i l’impulsor d’aquestes associacions.

De Fluvià va liderar a principis dels 70 una ofensiva per denunciar la situació anormal dels homes i dones no heterosexuals sota la dictadura, i va impulsar la fundació de l’Agrupación Homófila por la Igualdad Sexual (AGOISH), embrió del Movimiento Español de Liberación Homosexual (MELH). Des d’aleshores, s’ha avançat molt cap a la igualtat de lesbianes, gais, transsexuals/transgènere, bisexuals i intersexuals.

La llei contra la LGBTIfòbia va suposar un important avenç per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transmeteres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia (en aquesta entrada vam parlar del cinquè aniversari de la seva entrada en vigor). Enguany, les entitats del Consell Nacional LGBTI han aprofitat que el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia s’ha celebrat en ple confinament per reivindicar que la salvaguarda dels drets del col·lectiu, sigui a casa, sigui al carrer. Ho han fet amb un vídeo que mostra no solament la diversitat sexual i d’expressió de gènere, sinó també la territorial, d’edats, orígens i capacitats.

Les reivindicacions del col·lectiu no s’aturaran i al juny, en format virtual a causa de la pandèmia, tornarà el Pride Barcelona (que el 2019 va celebrar els 50 anys del moviment gai). Internet també permet al Centre LGBTI de Barcelona mantenir part de la seva activitat igual que altres entitats.

Festa per celebrar el primer aniversari del Centre LGBTI de Barcelona. Foto: Ajuntament de Barcelona.

Al blog també hem parlat del diccionari LGBTI publicat en línia pel Termcat, però al portal DIXIT trobareu molts més continguts, des de dossiers temàtics sobre tracte i llenguatge inclusius, transsexualitat i LGBTI.

A més, en els últims mesos hem incorporat al catàleg noves publicacions —que podreu agafar en préstec tan aviat com el desconfinament ho permeti- com ‘Cross-dressing’: más allá de las clasificaciones, investigació sobre aquesta pràctica al club EnFemme de Barcelona; Las teorías ‘queer’: una introducción, una revisió de les teories queer; Que otros sean lo normal, una investigació sobre les diferències i les similituds entre el moviment LGBTI i l’activisme queer, o No és hora de jugar, un conte infantil que visibilitza la diversitat familiar.

També hi ha pel·lícules com Tierra de Dios, sobre la relació entre un granger anglès i un jove immigrant romanès, i diverses conferències que podeu recuperar a l’apartat de DIXIT TV que aborden qüestions com la variabilitat de gènere en la infància i l’adolescència, l’acompanyament a menors transsexuals, la sexualitat en la vellesa (tema tractat en aquesta xerrada i en aquesta altra) o la prevenció de la violència de gènere des d’una perspectiva no binària, de diversitat sexual i interseccional.

One Comment Add yours

Deixa un comentari