La diversitat explicada per i per a nens i nenes

La lluita contra la COVID-19 no ha impedit la celebració de la 17a edició del Premi Pilarín Bayés de contes escrits per a infants de Primària, per bé que el tram final del concurs ha tingut un format virtual: un festival de conta-contes en què cares conegudes com la Maduixa de les Macedònia, Manu Guix, el Mag Lari, Juliana Canet o la mateixa Pilarín han llegit cada dia un dels 20 millors relats, i una gran festa final prevista per al 4 de juny al canal de Youtube SolidaritatSJD.

Els objectius del certamen, impulsat per l’Editorial Mediterrània i l’Obra Social Sant Joan de Déu, són fomentar la lectura i apropar els llibres als nens i nenes, estimular la seva imaginació i fer-los reflexionar i treballar temàtiques al voltant dels valors (el professorat disposa d’un apartat amb recursos). El d’enguany és la diversitat, un valor universal que els participants van poder tractar a l’aula abans que les escoles tanquessin per ajudar a frenar l’expansió de la COVID-19.

L’observació dels companys, de les famílies, dels veïns del barri o d’altres països va servir als escolars d’inspiració per escriure més de 900 contes. També per reflexionar sobre com les diferències, siguin del tipus que siguin, enriqueixen les persones i construeixen una societat millor si aprenen a respectar-se les unes a les altres.

Els cinc millors relats de cadascuna de les quatre categories (cicle inicial, mitjà, superior i educació especial) seran publicats en un llibre il·lustrat per Pilarín Bayés, qui encarna els valors, l’estima pels contes i també pels infants que vertebren el concurs. Al web trobareu en format ISSU les edicions anteriors.

A més, donada la gran quantitat de contes que es reben cada any, un expert del tema de cada edició analitza des del 2012 els textos rebuts per conèixer les reflexions i punts de vista dels més petits sobre la qüestió. Les conclusions que n’extreu queden recollides en un llibre que forma part de la col·lecció “Estudi Mediterrània–Escoltem els nens”, una eina d’anàlisi sociològica d’allò més interessant.

Altres contes sobre la diversitat

Al ‘Racó del professorat’ d’enguany, hi trobareu recursos diversos com una selecció de 40 contes sobre diversitat feta per Fundesplai. Però a Internet, i a les llibreries i biblioteques, trobareu una gran varietat de títols per abordar la diversitat en el seu sentit més ampli: cultural, de gènere, generacional, ideològica o educativa.

Com Diez deditos, centrat en les semblances nens i nenes nascuts arreu del món; Orelles de papallona, sobre les diferències entre infants; Los pendientes que perdí, sobre igualtat de gènere i amistat, o Super sorda, sobre la diversitat sensorial. Quan poguem obrir, a DIXIT també hi podreu agafar en préstec alguns contes infantils que mostren la diversitat familiar, com Iris y Lila = Iris eta Lila i No és hora de jugar, o la discapacitat, com Jo soc especial, entre altres.

Deixa un comentari