El lleure educatiu, més necessari que mai

El 19 de juny acabarà el curs escolar i enguany ho farà sense abraçades. Tampoc n’hi haurà als casals d’estiu, colònies i campaments que acostumen a fer-se un cop acabades les classes. De fet, està previst que no se’n facin abans de l’entrada a la fase 3 de desconfinament però ara s’ha engegat en marxa una campanya per posar-los en valor, ja que són una oportunitat única per als infants i joves. 

Els casals, les colònies, els camps de treball i els campaments els permetran retrobar-se amb la natura i els espais oberts; relacionar-se amb altres infants, adolescents i joves; deixar enrere la monotonia i tensió dels últims mesos (potser també el dolor de la pèrdua d’un ésser estimat); començar a superar les pors, angoixes i incerteses que els han acompanyat durant el confinament… i adquirir nous hàbits i rutines d’higiene i autoprotecció que els serviran per la tornada a l’escola i la denominada nova normalitat.

L’educació en el lleure és una eina molt potent de transmissió de valors inclusius com la solidaritat, la cooperació, l’ajuda mútua o el compromís. Alhora afavoreix la inclusió social, especialment durant les vacances d’estiu, quan l’escola tanca i deixa temporalment de fer la funció d’agent compensador de desigualtats que realitza l’escola durant el curs. 

En van parlar representants de Fundesplai, la Fundació Pere Tarrés, Rosa dels Vents i els Minyons Escoltes i Guies, en una taula rodona d’El matí de Catalunya Ràdio que podeu recuperar en aquest enllaç. Tots van destacar la necessitat d’infants i adolescents de divertir-se i relacionar-se amb iguals després de tres mesos confinats, i l’oportunitat que aquest estiu brinda el lleure educatiu per acompanyar-los emocionalment, fer-los partícips de la nova realitat i ajudar-los a adquirir els nous hàbits higiènics. En aquest sentit, van remarcar que el distanciament físic no ha de ser sinònim de distanciament social i que no es pot educar les criatures en la por a l’altre.

Les administracions, l’associacionisme educatiu voluntari, el tercer sector i les empreses de lleure  treballen des de fa setmanes per poder celebrar l’edició d’enguany amb seguretat tant per als infants i adolescents, com per a les persones que en tenen cura i el conjunt de la societat. És per això que s’hi aplicaran noves mesures de prevenció, seguretat i higiene, treballades i consensuades  amb el sector, i supervisades i aprovades per les autoritats sanitàries. Les trobareu al web Estiu amb lleure, on aviat es podran cercar les activitats programades, i on també es por trobar un recull de consells per a les famílies, recursos i materials pedagògics i els diferents protocols de seguretat a tenir en compte.

11 milions per donar suport al sector del lleure educatiu  

Conscient de tot això i de la crisi econòmica originada a la COVID-19 i el confinament, Treball, Afers Socials i Famílies quadruplica enguany el pressupost per a beques. Destinarà 4,65 milions d’euros –l’any passat van ser 1,15 milions-, perquè 40.000 infants i adolescents de famílies en situació de vulnerabilitat o afectades econòmicament per la pandèmia puguin participar en activitats de lleure aquest estiu. Aquestes beques oscil·larien entre els 80 euros per als casals i 100 euros per a les colònies.

D’altra banda, finançarà amb 1 milió d’euros la compra, per part de les entitats i empreses, de material de protecció (mascaretes, guants i gels hidroalcohòlics) per als monitors i professionals, a més de material per a les activitats, tenint en compte que enguany es realitzaran en grups més reduïts. També recolzarà les entitats amb 1,5 milions d’euros perquè puguin contractar 140 professionals de reforç durant sis mesos.

A banda de tot això, el Departament ja havia pressupostat més de 3,9 milions d’euros per a les entitats socials i federacions d’educació en el lleure a través de la convocatòria ordinària de subvencions per a projectes i activitats a entitats de l’àmbit de polítiques socials (COSPE). En total, aquest any destinarà 11 milions d’euros al sector del lleure educatiu, el doble del previst abans de la crisi sanitària.

Recomanacions contra la COVID-19 

Jocs tradicionals a l’aire lliure; activitats a la natura; jocs i esports d’aigua a la piscina o al mar; jocs amb pilota; dansa, música, teatre i altres arts escèniques seran algunes de les activitats que es podran fer aquest estiu per bé que algunes s’hauran d’adaptar o fer-se amb mascaretes. Una de les principals novetats és que s’hauran de fer en grups de 10 i la relació entre aquests grups serà limitada. Això facilitarà la traçabilitat en cas de contagi però les entitats també s’ho plantegen com una oportunitat per fomentar el treball en equip.

Al web Estiu amb lleure les trobareu totes, però les principals mesures adoptades contra la COVID-19 en el lleure educatiu d’aquest estiu són:

  • Els infants i adolescents d’entre 3 i 17 anys podran participar en casals, colònies, acampades, rutes i camps de treball que tinguin lloc al seu territori quan comenci la fase 3 de desconfinament. 
  • S’hauran de prioritzar les zones amb baix risc de contagi o zones lliure de coronavirus, però només s’hi podrà anar si es troba en la mateixa fase de desescalada.
  • La ràtio serà d’un monitor/a cada 10, començant sempre amb un mínim de dos monitors per activitat. Treball, Afers Socials i Famílies destinarà 1,5 milions d’euros perquè les entitats puguin contractar 140 professionals de reforç durant sis mesos.
  • Pel que fa a la convivència, es prendrà com a mesura estàndard que cada participant disposi de 4 metres quadrats, i la distància per a dormir haurà de ser de 2 metres entre caps. En el cas dels campaments no es podran fer servir tendes petites, sinó tendes i carpes grans i instal·lacions de campisme on es pugui mantenir la distància. Es podran fer bivacs i dormir en equipaments públics sempre que es mantinguin les distàncies de seguretat.
  • Els espais s’hauran de delimitar per activitats i usos, i les entrades seran esglaonades. Hi haurà d’haver hidrogels a cada estança, amb airejaments i desinfeccions diàries. El Departament finançarà amb 1 milió d’euros la compra de material de protecció (mascaretes, guants i gels hidroalcohòlics).
  • Es farà especial atenció a la inclusió social i a l’atenció a la diversitat funcional. En aquest darrer cas amb plans específics.

Totes les activitats hauran de presentar el seu pla d’higiene i salut, que haurà de ser validat per la Direcció General de Joventut i tenir un responsable específic. Aquesta persona i els encarregats de les activitats hauran de seguir una formació específica. També hi haurà protocols específics de comunicació amb els centres d’atenció primària.

A més, es farà seguiment sanitari diari de tots els participants. Per prendre’n part, ni els infants ni els adolescents ni les seves famílies han d’haver tingut simptomatologia de la COVID-19 en els darrers 14 dies. Aquells amb patologies prèvies hauran de tenir una valoració de Salut.

Deixa un comentari