La COVID-19 i la inclusió laboral de les persones amb discapacitat

La pandèmia del nou coronavirus ha comportat nombrosos problemes per a les persones amb discapacitat, les seves famílies i les entitats que les atenen. El confinament i el seu impacte en el benestar emocional o les dificultats per accedir i comprendre les informacions vinculades a la COVID-19 -tant per la bretxa digital com per la manca de continguts de lectura fàcil (en vam parlar en aquesta entrada)-, en van ser alguns però no els únics.

Com els afectarà la COVID-19 en l’àmbit laboral? Sovint la feina és per a les persones amb discapacitat la principal forma per crear xarxes de socialització i suport. Els centres especials de treball (CET) són empreses que els asseguren un treball remunerat i garanteixen la seva integració laboral perquè, més que tenir un objectiu productiu, la seva funció és social.

Amb el decret de l’estat d’alarma i el confinament, prop del 80% dels CET van haver d’adoptar mesures extraordinàries per evitar els ERTO, segons DINCAT i AMMFEINA. Algunes empreses socials han seguit obertes realitzant tasques essencials, per exemple vinculades a la neteja o l’alimentació. Però els treballadors han tingut dificultats per arribar als llocs de feina i tenen més risc de contagi segons l’Organització Mundial de la Salut.

L’àrea de manipulats del CEO del Maresme. Foto: Fundació Maresme.

Però no totes han pogut evitar l’ERTO: 94 dels 204 CET que hi ha a Catalunya n’han presentat un i 5.453 persones han resultat afectades, segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Són més de la meitat de les persones amb discapacitat o amb trastorn de salut mental que treballen als CET catalans. Els ERTO derivats del confinament, alguns dels quals podrien transformar-se en definitius, també han afectat persones amb discapacitat que treballen en empreses ordinàries i n’hi ha que no poden fer teletreball.

Coincidint amb la desescalada i la reobertura de les empreses, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i la Xarxa per a la Inclusió Laboral Barcelona han creat tres vídeos (amb àudio, text en lectura fàcil i llengua de signes catalana), revisats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, amb informació sobre qui pot anar a la feina i les recomanacions que cal seguir en els desplaçaments, l’estada al lloc de treball i l’arribada a casa. També ha elaborat pautes per reobrir serveis, públics i privats, evitant el contagi però garantint l’accessibilitat de les persones amb diversitat funcional.

D’altra banda, la Fundació Grup SIFU impartirà un curs d’inserció laboral per a persones amb discapacitat a través d’un sistema de teleformació accessible gràcies a continguts de lectura fàcil i vídeos en llengua de signes, subtitulats i àudio. L’objectiu és principalment ajudar-les a buscar un nou lloc de treball i millorar la seva inserció (inscripció).

Pla de xoc per ajudar el sector

Conscient de les necessitats del sector, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha impulsat tres línies de subvencions, amb un pressupost de 74,6 milions d’euros, per a les entitats del sector que repercutiran en 12.300 persones amb discapacitat i més de 1.200 tècnics i monitors. El gruix es destinarà als CET, concretament 65,3 milions d’euros, i beneficiarà unes 10.000 persones amb discapacitat i 1.100 professionals de suport. Aquests ajuts complementen el pla de xoc dotat amb gairebé 60 milions i adreçat a ens locals, persones treballadores, autònoms, microempreses i cooperatives.

Concretament, Treball, Afers Socials i Famílies ha activat dues convocatòries que s’havien suspès per l’estat d’alarma: una per al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat igual o superior al 33% contractades als CET el 2020 (els 54,3 milions d’euros pressupostats serviran per pagar el 50% del salari mínim interprofessional dels treballadors amb especials dificultats) i l’altra (amb 11 milions) destinada a les unitat de suport a l’activitat professional (USAP) que acompanyen les persones amb discapacitat en el seu procés d’integració laboral. A més, les entitats podran demanar una bestreta de fins al 70% de l’import sol·licitat per mesos vençuts per donar liquiditat als CET i afavorir la contractació del seus treballadors amb discapacitat.

La tercera línia de subvenciones, dotada de 9,3 milions d’euros, està destinada a la realització dels serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental en l’empresa ordinària. Hi podran optar la seixantena d’entitats amb 140 professionals que presten aquests serveis a 2.300 persones amb discapacitat.

Deixa un comentari