Llegint a casa: #novetatsDIXIT disponibles en línia (5)

Aquesta setmana arribem a la cinquena entrega d’aquesta secció amb dues novetats en línia d’afers socials i els nous números de revista a text complet.

Arran de la situació excepcional que estem vivint, sorgeixen estudis com el que us presentem a continuació, que analitza l’impacte psicològic i social de la pandèmia en la població, útil per al desenvolupament d’estratègies per afrontar-la i que posa especial atenció en els col·lectius més vulnerables. En segon lloc, us referenciem una publicació de l’àmbit de la joventut sobre la prevenció del consum d’alcohol i altres substàncies en ambients d’oci.

Balluerka Lasa, Nekane. Las consecuencias psicológicas de la Covid-19 y el confinamiento. Bilbao: Servicio de Publicaciones de la Universidad del País Vasco, 2020. 1 recurs en línia (209 pàgines) Consulta en línia

Estudi que aporta una perspectiva rigorosa sobre l’afectació psicològica associada a la COVID-19, el confinament i la crisi social i econòmica en la població espanyola, mitjançant les metodologies d’entrevista i enquesta. L’objectiu és explorar els efectes psicològics derivats a nivell poblacional (emocionals, cognitius i conductuals) tenint en compte les variables socioeconòmiques, sociodemogràfiques i de salut, i la resposta psicològica.

Garcia Rosell, Núria. Entre iguals: guia per a la prevenció del consum d’alcohol en joves en els espais d’oci nocturn. Barcelona: Diputació de Barcelona, Gabinet de Premsa i Comunicació, 2019. 1 recurs en línia (88 pàgines) (Eines. Salut Pública; 3) Consulta en línia

Eina per a la implementació d’intervencions preventives del consum d’alcohol i altres drogues entre els joves als espais d’oci nocturn. Descriu la metodologia, basada en un model d’igual a igual, mitjançant una xarxa coordinada d’agents de salut que són joves estudiants d’entre 18 i 25 anys amb coneixements en l’àmbit de la salut i l’atenció social. Les seves funcions són atendre i informar in situ als joves, per tal de prevenir els riscos associats al consum de substàncies.

Publicacions periòdiques

Valors. Núm. 180, abril 2020. El monogràfic habitual de la revista es dedica a les noves generacions i en parlen, entre altres, Jaume Funes, que analitza les generacions mil·lennials, Z i Alpha en contraposició a les anteriors. La secció Conversa aborda els dilemes ètics del coronavirus de la mà dels filòsofs Francesc Torralba i Francesc Núñez.

Revista de Educación Social, RES. Núm. 30, març 2020. Revista especialitzada en educació social que recull en aquest número una sèrie d’articles al voltant de la joventut: el treball socioeducatiu, l’atenció al col·lectiu migrant o el procés participatiu comunitari.

Per a més informació, podeu consultar tots els especials de Llegint a casa: #novetatsDIXIT disponibles en línia, així com la resta d’articles del blog DIXIT especial COVID-19.

Deixa un comentari