Civisme durant la pandèmia

El civisme són els valors i les actituds positives dels ciutadans vers la seva comunitat i amb la societat en què viu. La virtut civil, també coneguda com a l’ètica, de la ciutadania és fonamental per a l’existència d’una societat justa, on prevalen els valors de la llibertat, la justícia i la comunitat. La COVID-19 ha posat de manifest el civisme i la solidaritat de molts ciutadans i entitats.

L’evolució de la pandèmia ha fet canviar, com no podia ser d’altra manera, el contingut de les notícies recollides. Les habituals neteges de boscos, platges i rius, la imposició de multes per combatre pràctiques incíviques o l’organització de formacions contra la discriminació, han deixat pas a informacions lligades a la pandèmia de la COVID-19.

Una senyora gran obre la porta al repartidor, que li apropa el paquet de menjar amb guants. Foto: Clara Soler | Ajuntament de Barcelona.

En són alguns exemples l’habilitació d’espais per acollir persones sense llar i altres col·lectius vulnerables durant el confinament, l’entrega de mòbils a les presons perquè els interns poguessin fer videotrucades mentre no poguessin rebre visites, la multiplicació de les xarxes d’ajuda veïnals, l’enviament de cartes i dibuixos als pacients ingressats als hospitals per la COVID-19 o la confecció de bates i mascaretes casolanes quan no n’hi havia. La llista és d’allò més llarga i la protagonitzen ciutadans anònims, entitats, empreses i administracions.

Moltes d’aquestes iniciatives aspiraran als Premis de Civisme d’enguany que promou el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i que tenen com a objectiu conèixer i premiar les actuacions cíviques catalanes. Els guardons compten amb sis categories que reconeixen obres d’assaig i treballs pedagògics; el civisme entre el jovent, tant vers les persones com cap a l’entorn natural; els treballs televisius, radiofònics o escrits sobre civisme amb determinat impacte social; la innovació en la millora del civisme i la convivència; persones o organitzacions que destaquin per la seva tasca i trajectòria de servei, i conductes cíviques exemplars del món de l’esport.

El Departament també impulsa i gestiona actuacions d’observació i anàlisi com és l’Observatori de Civisme i Valors, que recull informes temàtics, enllaços i documentació sobre aquesta matèria, i notícies publicades als mitjans de comunicació més representatius (premsa local, nacional i internacional, revistes i televisions).

Deixa un comentari