El Tercer Sector Social reflexiona sobre el futur

Les crisis sanitària, econòmica i social generades pel coronavirus plantegen molts dubtes sobre el seu impacte, especialment en les persones més vulnerables. La Taula del Tercer Sector Social se’n planteja alguns i hi reflexiona en una sèrie d’entrevistes que ha fet a persones expertes i de referència en diversos àmbits.

A #reflexionsdefutur cada persona convidada analitza una temàtica concreta, formula algunes propostes que considera que cal plantejar a les administracions o al mateix sector social, i quin paper juga el Tercer Sector en les solucions. Els participants en les entrevistes realitzades fins ara, d’entre 10 i 20 minuts de durada, han estat:

 • Fernando Fantova, consultor social. Va parlar sobre l’atenció integrada social i sanitària, les polítiques públiques i el tercer sector d’acció social.
 • Maravillas Rojo, economista i presidenta d’ABACUS Cooperativa. Va animar a aprofitar la crisi actual per valorar l’economia social que posa la persona, i no el capital, en el centre de l’activitat.
 • Xavier Godàs, doctor en Sociologia. Va reflexionar sobre com les administracions públiques i les entitats socials poden cooperar per donar resposta a les necessitats socials.
 • Lorena Zárate, historiadora i membre de l’equip de suport de la Plataforma Global del Dret a la Ciutat. Va centrar-se en el dret a l’habitatge i inclusió social.
 • Manuel Aguilar, professor de Treball Social de la Universitat de Barcelona. Va parlar d’inclusió i de com garantir uns ingressos mínims en el context social actual, en què hi ha persones que tot i treballar són pobres.
 • Genís Roca, president de Roca Salvatella. Va ser interpel·lat sobre la bretxa digital –motivada principalment per la manca de dispositius i la impossibilitat de pagar el preu del servei- i la infraestructura necessària per garantir l’accés a internet i, conseqüentment, a drets bàsics com l’educació o el treball. Precisament, la Taula acaba de publicar l’informe La bretxa digital en les persones ateses per les entitats socials.
 • Liliana Arroyo, investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE. Va analitzar les dificultats de les entitats socials per digitalitzar-se i l’efecte del coronavirus en el tercer sector.
 • Jaume Funes, psicòleg i educador. Va ser preguntat per l’impacte emocional de l’emergència sociosanitària de la COVID-19 en la infància i l’adolescència. Aquesta mateixa qüestió va centrar la conferència a DIXIT d’Aurea Autet , cap de Salut Mental de la Fundació Althaia, i aquest dossier temàtic
 • Maite Vilalta, economista i secretària general de la Universitat de Barcelona. Va analitzar les finances de les administracions públiques en relació amb la crisi del coronavirus i l’impacte en el tercer sector.
 • Begoña Román, doctora en Filosofia i presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials. Va reflexionar sobre com la crisi ha afectat èticament els serveis socials i el paper de les entitats socials en l’era postcovid.
 • Cristina Monge, assessora executiva de la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES). Va parlar de la situació en relació a la crisi climàtica, les desigualtats i l’impacte de la COVID-19.
 • Toni Vilà, investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB. Va reflexionar sobre l’impacte de la COVID-19 en els serveis socials i sobre la tasca dels professionals d’aquest àmbit i la manca de reconeixement social.

#reflexionsdefutur és una de les accions emmarcades en la campanya #ConstruirUnFuturMillor https://construirunfuturmillor.tercersector.cat/, que persegueix un doble objectiu. D’una banda, vol fer visibles les conseqüències de la crisi social en l’accés a l’alimentació i l’habitatge, i en la destrucció de llocs de treball. D’altra banda, vol donar a conèixer les 16 mesures que proposa per sortir de la crisi, però també a mitjà i llarg terminis per garantir un sistema de drets socials i protecció social sòlid i eficient.

Una de les peticions és no aplicar les mateixes receptes d’austeritat i retallades, línia que el Govern comparteix. De fet, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha proposat a la Taula que participi en un grup de treball específic dins del CORECO (Comitè tècnic per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social a conseqüència de la crisi de la COVID-19) del Govern.

Deixa un comentari