Llegint a casa: #novetatsDIXIT disponibles en línia (9)

Us presentem, com cada divendres, les darreres novetats bibliogràfiques en línia per mantenir-vos informats des de casa.

En primer terme us referenciem una publicació sobre les pràctiques restauratives, aplicables en la pràctica social per abordar el conflicte de forma més inclusiva i humana. I a continuació, una guia sobre el treball social amb famílies en situació de divorci o separació. També trobareu els nous números de les revistes Cuadernos de trabajo social i Papeles del Psicólogo.

Giménez-Salinas, Esther; Rodríguez, Aida C. Justícia restaurativa: una resposta al conflicte més humana, inclusiva i transformadora. Barcelona: Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, 2020. 1 recurs en línia (70 pàgines) (Debats Catalunya Social; 59) Consulta en línia

Monogràfic que presenta les bases de la justícia restaurativa, emmarcada inicialment en el context de la justícia penal, i mostra com les pràctiques restauratives, que tracten el conflicte reparant el dany causat i restablint la pau social,  també poden ser exitoses en altres contextos. Mostra alguns exemples d’innovació social en l’àmbit educatiu, en centres residencials, en la mediació veïnal i comunitària, en l’espai públic i inclús en l’àmbit mediambiental.

González Merino, Rosa;  Gavaldà Vinzia, Marta. La separació i divorci dels pares: un  procés amb efectes en els fills: aportacions des de i per a la pràctica social. Barcelona: Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, 2019. 1 recurs en línia (95 pàgines) (Monogràfic RTS; 15) Consulta en línia

Guia per a l’atenció, des de la pràctica del treball social, dels conflictes familiars que poden sorgir en una ruptura de la parella. Es descriuen les característiques del procés, que afecta a pares i fills, comporta canvis en les dinàmiques familiars i pot generar situacions de vulnerabilitat. Es proposa una intervenció que actua com a moduladora de l’impacte cognitiu, emocional i pràctic, i que té com a objectiu principal la protecció dels infants (quan el procés esdevé conflictiu i els seus drets es poden veure amenaçats).

Publicacions periòdiques

Cuadernos de trabajo social. Vol. 33, núm. 1, gener-juny 2020. Revista d’accés obert de la Universidad Complutense de Madrid dedicada al treball social. Us destaquem alguns dels articles inclosos: Las personas mayores en el Estado de bienestar: las políticas sociales en Alemania y España; El saber surge de la práctica: por un Trabajo Social bajo una perspectiva feminista; El derecho de participación en las políticas sociales: el proceso participativo para la elaboración de la Ley valenciana de Servicios Sociales; El trabajo en red colaborativo: desafíos y posibilidades.

Papeles del psicólogo. Vol. 41, núm. 2 maig-agost 2020. Nou número d’aquesta revista bilingüe (castellà i anglès) que recull temes diversos com: la psicoteràpia i la seva integració com a ciència, l’economia conductual aplicada a les conductes addictives, l’avaluació de la conducta suïcida en adolescents amb l’escala Paykel, l’ús de l’electroxoc en diferents trastorns psicopatològics, i el mindfulness en l’àmbit laboral.

Per a més informació, podeu consultar tots els especials de Llegint a casa: #novetatsDIXIT disponibles en línia, així com la resta d’articles del blog DIXIT especial COVID-19.  

Deixa un comentari