Conferències des del #joemquedoacasa: la perspectiva intercultural en el treball amb joves

La COVID-19 i les mesures per evitar-ne la propagació va obligar a ajornar diverses conferències DIXIT però internet ha permès celebrar-les virtualment. És el cas de “La perspectiva intercultural, una via d’interacció en diversitats, per la inclusió i contra les discriminacions”, una xerrada impulsada per DIXIT Girona que ja podeu recuperar a l’apartat DIXIT TV del portal DIXIT.
La conferència, que va ser retransmesa en directe per internet, va anar a càrrec de l’antropòleg Rafael Crespo, investigador del Centre d’Estudis Africans i Interculturals, membre del Col·lectiu I+ i assessor del programa d’interculturalitat per als professionals de joventut de l’àmbit local que impulsa la Direcció General de Joventut.

A l’inici de la sessió, Crespo va centrar-se en la interculturalitat i les seves implicacions: la necessitat d’implicar les majories i no només les minories afectades. També va parlar de la importància del diàleg i els consensos, del reconeixement de les diversitats (els materials educatius, per exemple, no reflecteixen la diversitat d’orígens dels alumnes), del respecte vers les diversitats (cultures com la marroquina, la xinesa o la senegalesa són molt diverses), i del conflicte com a eina de transformació social, entre d’altres. Com que sovint no es tenen en compte aquests aspectes, hi ha joves autòctons que se senten immigrants i la societat els tracta com a tals.

A continuació Crespo va centrar-se en la interculturalitat en temps de pandèmia, ja que ha agreujat les desigualtats i les discriminacions per orígens. A l’explotació laboral, l’atur sobrevingut o la bretxa digital, entre d’altres, si sumen qüestions com les diverses concepcions de la mort i el dol. “En els materials que estem elaborant sobre la mort i el dol estan presents les diverses concepcions i vivències en funció de l’origen?”, va preguntar. A més, sovint es tracten de forma diferent les iniciatives solidàries interculturals que han sorgit, com les dels manters fent mascaretes, les aportacions econòmiques a comunitats religioses o la cooperació amb els bancs d’aliments.

Clica sobre la imatge per accedir al vídeo de la conferència.

Posteriorment el ponent va repassar algunes de les iniciatives que duen a terme joves d’orígens diversos durant la pandèmia, però també per abordar qüestions concretes com el racisme. Moltes no només interpel·len al propi col·lectiu sinó a la societat catalana en el seu conjunt. De fet, no les impulsen com a estrangers sinó com a membres de la societat. “Quants joves d’orígens no coneixen ni parlen la llengua dels seus pares?”, es va preguntar Crespo, qui va recordar que la joventut catalana sempre ha estat diversa, igual que la societat catalana, fruit de segles de migracions. És per això que la considera un agent actiu en el present i futur de la interculturalitat.

Finalment, Crespo va tancar la conferència exposant els punts clau a tenir en compte en el disseny i la implementació de projectes interculturals amb joves al territori, així com les línies bàsiques del model intercultural per a la gestió de la diversitat.

Deixa un comentari