Dones, famílies i infants protagonitzen els dossiers temàtics d’enguany

DIXIT elabora cada mes un dossier sobre una qüestió concreta vinculada a l’àmbit d’afers socials. Aquests reculls inclouen monografies, articles, recursos audiovisuals i multimèdia, i webs d’interès, entre altres, posant a l’abast de tothom informació de referència, actual i contrastada. Són un eina per aprofundir i ampliar informació sobre un tema determinat i estan especialment adreçats als professionals i estudiants del sector social.

Enguany, les dones, les famílies i, de retruc, els infants han centrat part d’aquests dossiers. També se n’ha dedicat un a la COVID-19 i, com cada any, se n’ha publicat un d’especial amb motiu de Sant Jordi, una diada poc habitual que s’ha celebrat dues vegades: una, en ple confinament i una altra, a ple estiu.

Aquí els teniu:

 • Famílies enllaçades – juliol
  Les famílies enllaçades o reconstituïdes estan formades per una parella que aporta, un o cadascun dels cònjuges, fills i filles de relacions anteriors i que alhora també pot tenir descendència en comú. Això fa que convisquin persones d’origen, edat, valors, costums i models educatius diversos, factors que suposen tot un repte per a la convivència, l’entesa i el benestar emocional de tots els membres del grup familiar.
 • Recerca en l’àmbit dels serveis socials – juny
  La Llei 12/2007 de serveis socials determina la necessitat d’adoptar les mesures per a fomentar el desenvolupament i la promoció de la recerca i la innovació dins l’àmbit dels serveis socials. Aquest dossier aporta eines per estudiar les necessitats actuals i futures d’atenció social, les causes i els factors que incideixen en la demanda de serveis, i l’avaluació dels sistemes organitzatius, de gestió i econòmics dels serveis socials existents i futurs.
 • Infància i coronavirus – maig
  Aquest recull presentava de forma estructurada recursos i documents consultables en línia per reflexionar sobre la repercussió de la COVID-19 i el confinament en els infants, i com pal·liar-ne els efectes adversos.
 • El poble gitano a Catalunya (II) – maig
  L’administració, juntament amb les entitats socials i la pròpia societat gitana –la minoria ètnica més nombrosa d’Europa i que va arribar a Catalunya fa més de 600 anys–, vetlla per aconseguir la igualtat d’oportunitats de la comunitat mitjançant polítiques d’integració i un seguit d’accions orientades a la millora de les seves condicions de vida. Aquest dossier, que complementa i amplia dos d’anteriors, vol donar a conèixer la realitat del poble gitano i les iniciatives que es duen a terme per a la seva inclusió social i educativa i el coneixement mutu.
 • Sant Jordi 2020 – abril
  Tot i la singularitat de la diada de Sant Jordi d’enguany, DIXIT va elaborar el seu tradicional dossier de Sant Jordi amb una selecció de llibres de temàtica social. Com a novetat, es van incloure enllaços a entrevistes amb l’autor o autora, extractes dels llibres, etc.
 • Famílies en situació de vulnerabilitat – febrer
  Hi ha famílies que per circumstàncies adverses viuen situacions de vulnerabilitat o de risc social. Tant les administracions com les entitats socials posen al seu abast recursos i serveis per donar-los suport en el seu recorregut vital. Aquest recull complementava un d’anterior.
 • Dones amb discapacitat – gener
  Les dones i les nenes amb discapacitat pateixen una doble discriminació interseccional basada en el gènere i la discapacitat que dificulta l’exercici dels seus drets fonamentals. Aquest dossier convida a reflexionar sobre les condicions personals, socials i laborals que les afecten i que posen de manifest que tot i algunes iniciatives d’èxit, la perspectiva de gènere en l’àmbit de la discapacitat és encara una fita pendent d’assolir.

A l’apartat de dossiers temàtics del portal DIXIT en trobareu més d’un centenar en format digital i en PDF. Si us interessa algun tema concret del qual encara no hi ha cap dossier temàtic o el recull existent és susceptible d’actualitzar i ampliar, el podeu proposar a través de Facebook, Twitter o el correu electrònic.

Deixa un comentari