Les cites solidàries s’adapten a la pandèmia

Dues de les cites solidàries més importants de l’any són sense dubte el Gran Recapte i La Marató. Les tradicionals imatges de centenars de voluntaris recollint i classificant aliments, responent al telèfon o participant en activitats multitudinaris no es produiran a causa de la COVID-19, però els organitzadors han adaptat el format perquè amb l’actual crisi social sense precedents originada per la pandèmia, la solidaritat és més necessària que mai.

La demanda als Bancs dels Aliments de Catalunya ha augmentat en un 40% en els darrers mesos i ja proporcionen ajuda alimentària a 265.000 persones. Durant el confinament van poder superar els 14 quilos d’aliments per persona (habitualment en són 12), però tres mesos més tard han hagut de reduir l’ajuda a 7. El Gran Recapte d’enguany espera contribuir a garantir el dret a alimentació de milers de persones.

No obstant això, el Gran Recapte d’enguany tindrà un format virtual per evitar les aglomeracions d’altres edicions i respectar així les mesures sanitàries decretades pel coronavirus. Si les condicions sanitàries ho permeten, el 20 i el 21 de novembre, voluntaris faran d’ambaixadors del Banc dels Aliments i convidaran els clients dels supermercats de tot Catalunya a fer donacions a l’hora de passar per caixa. Només s’acceptaran aliments de persones que no disposen d’eines telemàtiques. També es podran fer donatius al web del Gran Recapte Online. Els Bancs d’Aliments disposaran dels diners recaptats per adquirir aliments bàsics. 

Conscienciar també els més joves 

Un mes després se celebrarà La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, per bé que des de l’inici de la pandèmia treballen per informar, divulgar i sensibilitzar sobre tots els aspectes de la crisi del coronavirus. La campanya arribarà com cada tardor a escoles i instituts, on més de 400 professionals de la salut faran milers de xerrades divulgatives per arribar a més de 200.000 joves.  

En aquestes sessions també es projectarà un breu documental que, a més d’explicacions d’experts, recull testimonis com el de la Judit, una estudiant d’infermeria de 21 anys que va acabar a l’UCI de Sant Joan de Déu, o el de la Maria, de 14 anys, qui set mesos després de contraure el virus no ha recuperat l’olfacte. Perquè la COVID-19 no entén d’edats. 

Captura del vídeo divulgatiu de La Marató.

Una Marató més extensa 

La Marató és una festa col·lectiva que transcendeix el plató. Cada any s’organitzen més de 3.500 activitats com concerts, competicions esportives, caminades o dinars populars, per recaptar diners, però enguany moltes no es podran fer. Conscient d’això, la Fundació ha optat per avançar les donacions telefòniques: des del 7 d’octubre se’n poden fer tots els dimecres de 7 a 9 del vespre (també es poden fer donatius per altres vies telemàtiques i col·laborar comprant el disc, el llibre o la samarreta de la Marató, novetat d’enguany).  

Les trucades al 900 21 50 50 són ateses per voluntaris de la CCMA des de casa seva, tanmateix també se’n busquen per rebre els milers de donatius que es faran durant les 15 hores de programa del 20 de desembre. Les persones que hi estiguin interessades s’han d’inscriure a la convocatòria oberta, en què col·labora el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i esperar que els toqui en el sorteig de les places previstes. 

Una altra novetat és que donada l’emergència sanitària i la necessitat d’accelerar la recerca, s’ha avançat el procés de selecció dels projectes d’investigació als quals es destinarà la recaptació. 

One Comment Add yours

Deixa un comentari