Enguany es compleixen 60 anys que varen ser assassinades les germanes Mirabal, tres activistes polítiques i membres actives de la resistència a la República Dominicana. En honor seu, es va escollir el 25 de novembre com el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. La commemoració està marcada enguany per la COVID-19.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha reforçat la lluita contra les violències masclistes durant la pandèmia. Entre gener i octubre, el Departament ha doblat els centres d’atenció a les dones en situació de violència masclista, els anomenats Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), i ja n’hi ha 16. A més, ha quadruplicat les places dels Serveis Substitutoris de la Llar, obrint-ne 60 de noves, per donar resposta a dones en situacions de risc realment greu, com dones migrades en situació irregular que són explotades sexualment per pagar el lloguer (moltes es dediquen a l’economia informal i van perdre la feina).

Durant el confinament domiciliari, del 16 de març al 27 d’abril, 576 dones i 669 infants van ser atesos setmanalment pels equips multidisciplinaris dels SIE, formats per professionals del treball i l’educació socials, la psicologia, la mediació i el dret. La mitjana setmanal de dones ateses entre el gener i el juliol puja fins a les 850. Tot i que no es van deixar d’atendre les urgències presencials i es va reforçar l’acompanyament telemàtic per mantenir el vincle. També ha estat clau la col·laboració amb els serveis socials, la policia, l’atenció primària de salut i, fins i tot, les entitats veïnals i els gremis comercials.
Malgrat els esforços per prevenir les violències masclistes, entre l’1 de gener i el 30 de setembre, 9.740 dones en van patir en l’àmbit de la parella i 2.693, en l’àmbit familiar, segons dades del Departament d’Interior. En l’àmbit social o comunitari, 1.367 dones van ser víctimes de delictes contra la llibertat sexual, de les quals, 483 tenien menys de 18 anys. A més, set nenes van patir mutilació genital, i setze joves (quatre d’elles, menors d’edat) van ser obligades a casar-se. Des que va començar l’any fins el 10 de novembre, vuit dones han estat assassinades per la seva parella o exparella, així com la filla menor d’edat d’una d’elles (víctima en el mateix crim). Trobareu aquestes i altres dades en aquest recull de recursos electrònics elaborat per l’Institut Català de les Dones.
Formació i divulgació contra les violències masclistes
Per commemorar el Dia Internacional, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha organitzat al llarg del mes de novembre el cicle de seminaris en línia “Construint espais comunitaris lliures de violències masclistes” per oferir eines per a la sensibilització i prevenció de les violències masclistes als equips professionals i a la ciutadania. Les quatre sessions van servir per analitzar, tenint en compte la perspectiva de gènere, les següents temàtiques: les cures i l’impacte de la COVID-19, la salut mental, l’urbanisme i les violències masclistes vers les dones grans.
En les últimes setmanes, DIXIT també ha organitzat diverses conferències per saber com s’han adaptat els serveis d’atenció a les dones que pateixen violència masclista a la pandèmia, conèixer quins són els recursos existents i, entre altres, examinar què es fa en altres països per afavorir la recuperació de les víctimes.
- La transformació de la xarxa d’atenció i recuperació integral de la violència masclista: creixement i COVID-19.
La conferència va donar a conèixer la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones i els seus fills i filles víctimes de violència masclista a Catalunya, i com els diferents serveis s’han hagut d’adaptar a les noves circumstàncies. - Abordatge integral de les violències de gènere. Una mirada al model francès: l’experiència de Tarn i Garona.
Durant la xerrada es va presentar el model d’intervenció que s’aplica en aquesta regió francesa per afavorir la recuperació de les víctimes i canviar pràctiques professionals de metges, policies i la resta de perfils que treballen en l’àmbit.
- Intervenció especialitzada amb víctimes de delicte en entorn judicial, les funcions de l’acompanyament emocional dels i les professionals del servei.
El Servei d’Acompanyament a la Víctima del Delicte en seu Judicial atén, presta suport i orienta les víctimes de delictes, fonamentalment de vinculats a la violència de gènere, durant el procés judicial. - Drets i deures vers les víctimes supervivents del tràfic de persones.
El tràfic d’éssers humans és una manifestació més de la violència que s’exerceix sobre les dones (i els infants). Aquesta greu violació greu dels drets humans és el segon negoci més lucratiu del món. En aquesta sessió es va contextualitzar aquesta problemàtica i es van descriure els recursos i els mecanismes que hi ha a Catalunya per ajudar-ne les víctimes.
A DIXIT TV també trobareu la conferència “Garantint drets per erradicar les violències masclistes”, celebrada en streaming en ple estat d’alarma i durant la qual es van revisar models que sostenen les desigualtats del sistema patriarcal i es va reflexionar sobre com fer front a les violències masclistes, que representen l’expressió màxima de les desigualtats.
D’altra banda, DIXIT posa al vostre abast publicacions com Violencia contra las mujeres con discapacidad: la voz de las víctimas, Manual de evaluación del riesgo de violencia: metodología y ámbitos de aplicación o Els homes m’expliquen coses, un recull d’assaigs de Rebecca Solnit sobre la desigualtat de gènere, la violència masclista i el feminicidi, el primer dels quals va popularitzar el terme mansplaining.