Exposició virtual DIXIT “Estigma i discapacitat”, una oportunitat per reflexionar

DIXIT Girona i la Fundació Campus Arnau d’Escala van presentar recentment l’exposició virtual “Estigma i discapacitat”. Aquesta mostra en línia convida a reflexionar sobre l’estigma social i l’impacte que té en les persones amb discapacitat i anima a les persones assistents a actuar en conseqüència.

L’exposició vol servir per conèixer i aprofundir en conceptes com l’estigma i l’autoestigma, és a dir, l’acceptació dels estereotips socials que provoca prejudicis i reaccions emocionals negatives vers un mateix. L’exposició també presenta algunes iniciatives creades per combatre l’estigma. 

Visita dinàmica i accessible

Les fotografies, els vídeos (intervencions de persones amb discapacitat i de professionals que les atenen), els àudios i les dades es presenten de forma ordenada però dinàmica: botons i fletxes permeten avançar i retrocedir amb facilitat, i un menú lateral permet anar directament a qualsevol de les seccions si així es desitja.

Mockup de l'exposició virtual "Estigma i discapacitat"

La mostra és accessible també per a les persones amb alguna discapacitat visual o auditiva, ja que hi trobaran les transcripcions del contingut multimèdia i diferents eines d’accessibilitat que permeten millorar-ne la visualització, modificant el contrast, ampliant el cos de text o bé canviant la font de la tipografia.

Conèixer per reflexionar

Diverses persones afectades són les encarregades d’explicar què és l’estigma per a ells, abans que l’exposició convidi el visitant a reflexionar sobre el seu posicionament vers les persones amb discapacitat formulant diverses preguntes. Les dades demostren que les actituds teòriques vers les persones amb discapacitat no sempre coincideixen amb com perceben el tracte rebut.

A partir d’aquesta reflexió inicial, l’exposició aprofundeix en el concepte d’estigma, en com es perpetua i com sorgeix l’autoestigma. Posteriorment, els mateixos testimonis i professionals que els atenen expliquen què es pot fer contra l’estigma, abans de mostrar experiències que duen a terme cinc entitats. La mostra identifica els factors claus de la lluita contra l’estigma.

Abans d’acabar el recorregut, es convida el visitant a compartir la seva opinió i què creuen que es pot fer per combatre l’estigma.

Deixa un comentari