Projectes d’acció comunitària per reduir la soledat no desitjada de la gent gran

La soledat no desitjada en la vellesa és una problemàtica molt extensa i que s’ha vist agreujada a causa de la COVID-19. Les persones més grans de 65 anys representen el 19,1% de la població de tot l’Estat. La previsió és que aquest percentatge pugi fins al 24,9% l’any 2068.

La solitud impacta negativament en la salut, el benestar i la qualitat de vida de les persones grans. La solitud no volguda pot causar un desordre de la son, fatiga, malalties coronàries, problemes nutricionals, etc. La mort de familiars i amics que es dona amb més freqüència en aquesta etapa de la vida també pot incrementar el sentiment de solitud.

Una dona descansa en un banc durant el passeig amb el seu gos.
Foto: Edu Bayer (Aj. Barcelona)

La soledat no volguda ha estat el tema central de les conferències DIXIT “Soledat en la vellesa: el soroll del silenci” i, més recentment, “La soledat no té edat, explorant vivències multigeneracionals”. DIXIT també posa al vostre abast publicacions sobre aquesta problemàtica com La soledat no desitjada durant la vellesa, un fenomen social, dossier publicat per la Taula del Tercer Sector Social en què Amics de la Gent Gran analitza les causes de l’aïllament social, els seus efectes en la salut, la perspectiva de gènere i l’impacte de la COVID-19, entre altres; o Soledad, envejecimiento y final de la vida, de la Fundación Mémora i la Fundació Víctor Grífols i Lucas, amb reflexions sobre com millorar l’atenció i la cura de les persones grans, així com experiències pràctiques de compassive communities que es duen a terme a Madrid, Vic i Barcelona.

Visibilitzar i conscienciar la ciutadania

Per combatre aquesta problemàtica, entitats i administracions també aposten per projectes d’acció comunitària com ‘Truca a la porta’. Creu Roja, la Fundació “la Caixa” i els ajuntaments de Girona, Tàrrega, Terrassa, Tortosa i Santa Coloma de Gramenet duen a terme una campanya per identificar persones grans que se sentin soles i voluntaris (ciutadans però també comerços i entitats veïnals) que truquin a la porta de gent gran per saber si estan bé. Tots dos col·lectius poden trucar al telèfon 900 223 040 de 9 a 17 h de dilluns a divendres.

La iniciativa s’emmarca en la iniciativa Sempre Acompanyats, que la Fundació “la Caixa” va posar en marxa el 2013 contra la soledat no desitjada en la vellesa dins del seu programa de suport a persones grans. Des d’aleshores s’hi han sumat diversos ajuntaments catalans i plegats han dut a terme desenes d’activitats de sensibilització per conscienciar la població d’aquesta problemàtica i trobar voluntaris que ajudin a combatre-la.

Com la crisi sanitària ha agreujat el sentiment de soledat de moltes persones, l’entitat ha elaborat diversos documents per ajudar la gent gran a fer front a l’epidèmia, reflexions sobre el bon tracte a la gent gran durant la COVID-19, recomanacions per fer front el dol i la mort durant la crisi del coronavirus i fortaleses que sorgeixen de l’adversitat com és la pandèmia.

Implicar tot l’entorn

L’Ajuntament de Barcelona, que treballa en una estratègia transversal (Barcelona contra la soledat), també disposa d’un projecte per l’acció comunitària, ‘Radars’, per pal·liar els efectes de la solitud no volguda i prevenir situacions de risc de les persones grans. D’una banda, veïns i veïnes, comerços, farmàcies, mercats, persones voluntàries, entitats i equipaments com els centres de salut, entre altres, estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn per alertar de canvis importants.

De l’altra, els voluntaris i les voluntàries de la Plataforma de seguiment telefònic de ‘Radars’ les truquen de forma periòdica i hi estableixen una relació de confiança, un primer pas per promoure la seva vinculació al territori i la seva participació en diferents activitats. La crisi sanitària actual fa difícil recuperar les activitats grupals de vinculació amb les persones grans, però no ha aturat el programa en cap moment.

Durant el confinament, els voluntaris i les voluntàries van seguir trucant (des de casa i amb els seus propis recursos) per mantenir a les persones grans informades de la situació i atendre les necessitats sorgides arran del confinament sobtat. El vincle entre ambdues parts és més estret que mai perquè les trucades van permetre trencar amb l’aïllament i recuperar la confiança per sortir al carrer.

Paral·lelament, el consistori barceloní posa a disposició de les persones grans el Vincles BCN, un servei per reforçar les seves relacions socials i millorar el seu benestar a través de la tecnologia i del suport d’equips de dinamització social. Les persones usuàries reben una tauleta amb connexió a internet i l’aplicació Vincles instal·lada, una app accessible i molt intuïtiva que els permetrà comunicar-se amb familiars, amics i altres usuaris que viuen a la mateixa zona i/o tenen interessos comuns. En aquests casos, les converses i activitats estan dinamitzades per professionals.

L’Ajuntament de Valls, Càrites i la Fundació Ginac també apel·len a la implicació d’associacions veïnals i ciutadans. Busquen voluntaris per estendre el projecte ‘Acompanyem la gent gran’, que va començar el 2019 com a prova pilot per detectar nous casos de soledat entre aquest col·lectiu i acompanyar les persones que la pateixen amb trucades o passejos –que la COVID-19 va obligar a cancel·lar-.

One Comment Add yours

Deixa un comentari