Coronavirus: neologisme del 2020

Com no podia ser d’una altra manera després d’un any en què la COVID-19 ha capgirat el planeta, coronavirus ha estat proclamat “Neologisme de l’any” en la setena edició de la crida que organitzen conjuntament l’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que ara valorarà si la inclou al Diccionari de la llengua catalana.

Coronavirus ha estat amb el 15,8% dels vots, la paraula més votada d’una llista en què tots els termes candidats estaven relacionats amb la pandèmia. A poca distància s’han quedat videotrucada (12,8%), conspiranoic (12,3%) i mascareta (12,1%). Teletreballar (10,4 %), infodèmia (9,9 %), grup bombolla (9,6 %), desconfinament (7,3 %), traçabilitat (6,4 %) i desescalada (3,2 %) han completat la llista.

Acostar les decisions sobre la llengua

L’èxit de participació és el que les dues institucions organitzadores consideren més important de la campanya “Neologisme de l’any”. Un total de 9.643 persones han votat pel seu candidat preferit del 2020, un 50,7% més que el 2019, quan van fer-ho 6.400.

De fet, l’objectiu de la campanya és acostar les decisions sobre la llengua als parlants, oferint-los la possibilitat d’opinar un cop l’any sobre el neologisme que voldrien veure incorporat en el diccionari normatiu.

2 Comments Add yours

Deixa un comentari