Millorar la resiliència i reduir l’esgotament professional en plena pandèmia

La resiliència és la capacitat per recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses. El repte que encaren els i les professionals d’afers socials davant la crisi socioeconòmica que ha desencadenat la COVID-19 és gegantí.

Ara és més important que mai disposar del màxim nombre de recursos per gestionar l’estrès, no patir la síndrome d’esgotament professional o burnout davant el gran volum de feina i preservar un bon estat de salut mental. Aquesta entrada recull recursos per ajudar-vos tant de DIXIT com d’altres entitats.

Conferències DIXIT

El 2 de febrer, DIXIT Lleida retransmetrà en directe per internet la conferència “La resiliència com a eina per viure la pandèmia des d’una altra perspectiva”. Anirà a càrrec de la doctora Dolors Monturiol, qui donarà eines i recursos per aprendre a gestionar les emocions i l’actitud (pròpies i de les persones ateses en els serveis socials) per superar situacions adverses sobrevingudes com la pandèmia actual.

En els últims mesos, DIXIT ha organitzat altres xerrades centrades en l’estrès i l’esgotament professional en què s’han identificat factors desencadenants, i s’han posat de relleu quines habilitats i recursos poden ajudar a prevenir aquestes situacions, gestionar millor l’estrès laboral i tenir cura d’un mateix. En destaquem tres que podeu recuperar a DIXIT TV:

  • “La síndrome de burnout i els professionals de l’àmbit d’afers socials”
    Aquest octubre la psicòloga Assumpció Salat va explicar com es manifesta aquesta síndrome en les professions vinculades a afers socials, va donar a conèixer algunes eines per superar-la i va dirigir un exercici d’autoconsciència perquè els assistents avaluessin en quin punt d’esgotament professional es troben i com les circumstàncies de feina poden afectar-los.
  • “Resiliència per a professionals de l’àmbit d’afers socials”
    El món és volàtil, incert, canviant i ambigu, molt més del que ningú s’imaginava fa un any. Això ens pot fer viure els contratemps i reptes amb por, inseguretat i estrès. El psicòleg i coach Arnau Gasull va explicar com la resiliència ens pot ajudar a fer front als múltiples reptes professionals i personals amb èxit i alhora ens pot permetre enfortir la nostra salut i benestar emocional.
  • “Aprendre de la incertesa: una visió des de la neurociència”
    La COVID-19 ha posat de manifest que el món en què vivim és canviant i incert i el cervell intenta anticipar-s’hi, sigui a través de la por o de la curiositat proactiva. El doctor en Biologia David Bueno va explicar a finals d’octubre com utilitzar els canvis i les incerteses per millorar els aprenentatges, també en la intervenció comunitària.

Dossiers temàtics DIXIT

Segons l’Organització Mundial de la Salut, el trauma pot esdevenir quan una persona ha estat exposada a una situació estressant o de naturalesa excepcionalment amenaçant o catastròfica que pot causar un profund desconfort. Algunes persones poden acabar patint un trastorn d’estrès posttraumàtic si no aconsegueixen afrontar i superar aquestes situacions.

Una dona llegeix el dossier sobre trauma i estrès posttraumàtic
Una dona llegeix el dossier temàtic sobre trauma i trastorn posttraumàtic.

La por, l’aïllament i les vivències doloroses de malaltia, mort i pèrdua causades per la COVID-19 incrementen l’estrès i poden desenvolupar afectacions traumàtiques profundes. Conscient d’això, DIXIT ha elaborat el dossier “Trauma i trastorn per estrès posttraumàtic” amb documents i recursos que han de permetre identificar i comprendre el trauma, així com aportar eines d’intervenció amb persones que hagin viscut situacions vitals estressants i presentin trastorns emocionals.

Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT (alguns, també en línia). El dossier es pot ampliar i complementar amb altres reculls com són Atenció al dol (desembre 2018), Gestió de les emocions (octubre 2018), Mindfulness (març 2017) i Resiliència infantil (octubre 2014).

Altres recursos per a professionals

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) i el de Treball Social (TSCAT) són dos dels patrons de la Fundació Galatea, que ha posat en marxa diversos serveis per atendre els professionals d’aquests àmbits a fer front a l’augment de la pressió, als canvis organitzatius i professionals que ha comportat la pandèmia i a sentiments com el dolor, la impotència o la incertesa que generen les vivències dels darrers mesos.

Un ordinador portàtil mostra una reunió telemàtica
Reunió per videoconferència.

Una de les iniciatives més recents és Àgora Galatea, un espai telemàtic en què professionals de la salut (inclosa la psicologia i el treball social) comparteixen experiències, emocions i reflexions que els ajuden a afrontar la nova realitat. L’entitat també els ofereix telesuport psicològic gratuït (900 670 777 / 935 678 856) i posa al seu abast un repositori de recursos per gestionar millor l’estrès i a disminuir l’angoixa i l’ansietat.

El COPC també proporciona atenció psicològica a professionals de l’àmbit sociosanitari, inclosos aquells que exerceixen a les unitats de cures intensives, i també a altres treballadors essencials. Aquest servei se suma al que ja oferia als seus col·legials igual que altres associacions professionals com el TSCAT.

One Comment Add yours

Deixa un comentari