Intersocial, la importància de compartir el vocabulari sociosanitari

Fer servir la mateixa nomenclatura per expressar els mateixos conceptes és fonamental, especialment quan professionals d’àmbits diferents han de treballar plegats, com és el cas dels professionals d’afers socials i de salut. Conscient d’això, la Fundació TIC Salut Social va posar en marxa el projecte Intersocial per identificar un vocabulari comú que faciliti la feina a aquests professionals. Ara busca persones voluntàries que ajudin a millorar l’eina resultant.

Intersocial és un projecte d’interoperabilitat semàntica que busca garantir que la informació que s’intercanvia no perdi el seu significat i que el receptor la pugui utilitzar com si l’hagués generat i registrat ell mateix. La identificació de la nomenclatura permet millorar la integració de les dades dels diferents sistemes de gestió sociosanitaris. Quan es va posar en marxa el projecte, el 2016, no existia una terminologia estàndard comuna.

Per elaborar-la, va ser necessari mapejar els diferents sistemes d’informació utilitzats en l’àmbit sociosanitari a Catalunya, analitzar el vocabulari utilitzat (a nivell català, espanyol, europeu i internacional). En total es van identificar 131 problemàtiques organitzades en 10 categories (laborals, educatives, legals, d’entorn, etc.) i 35 respostes en anglès, català i castellà, que es van incorporar a SNOMED CT, considerada la terminologia sociosanitària clínica multilingüe més completa del món.

Un grup de persones treballant en un projecte comú. Foto: Tirachardz (Freepik).

El 2019 el projecte va entrar en una segona fase en què prop d’una vintena de professionals de l’àmbit social i de la salut de tot el territori català van ampliar la definició del vocabulari per estandarditzar els esdeveniments, els factors (de risc i de protecció) i les problemàtiques dels casos d’ús de salut mental i infància. La tercera fase va començar a finals del 2020 i va centrar-se en infància, joventut i dependència.

Voluntaris per entrenar la intel·ligència artificial

La Fundació TIC Salut Social va presentar al novembre un espai web per promoure l’ús del vocabulari fixat entre els i les professionals de l’àmbit social i la seva integració en els sistemes d’informació dels serveis socials de Catalunya. Se’n poden descarregar els conceptes estandaritzats –que es van ampliant i actualitzant- i s’hi poden buscar conceptes de manera dinàmica, indicant una paraula sencera o una part.

En aquest espai també hi ha allotjat el ViquiTermSocial, una eina relacionada que, gràcies a la intel·ligència artificial, intenta facilitar la selecció de conceptes per codificar un text (una entrevista, un informe). La Fundació anima als i les professionals a col·laborar en la seva millora: l’eina no ha estat entrenada i necessita un gran volum de textos que millorin el model i generin resultats amb exactitud. Les persones interessades poden fer la seva petició mitjançant correu electrònic.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha col·laborat al llarg de tot el procés amb la Fundació TIC Salut Social, organisme que depèn del Departament de Salut. El projecte també ha comptat amb l’expertesa de professionals de l’àmbit de la salut i social de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, i d’altres institucions, com la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Deixa un comentari