Un món més accessible gràcies a les aplicacions

Cada any, per aquestes dates, acostumem a dedicar una entrada del blog a les novetats més socials del Mobile World Congress. El congrés de telefonia, però, va ser el primer gran esdeveniment ajornat l’any passat a causa de la COVID-19 i enguany està previst que tingui lloc del 28 de juny a l’1 de juliol. No obstant això, volem recuperar algunes de les aplicacions, tant noves com consagrades, que fan el món més accessible a les persones amb discapacitat.

Aplicacions per veure el món

 • Seeing AI, de Microsoft. Disponible per iOS en castellà.
  Descriu allò que veu, és a dir, fa d’ulls de la persona usuària. És capaç de llegir textos curts (no només lletra d’impremta sinó també manuscrita) com els cartells o els textos dels envasos (i permet escanejar codis de barres), descriu fotografies, identifica el valor dels bitllets (per ara només dòlars) i disposa de reconeixement facial. També té un detector de lluminositat que permet saber si els llums d’una habitació estan encesos per poder-los apagar. En algunes utilitats, l’aplicació guia l’usuari per enfocar millor, però tot i que cal certa pràctica per treure-li tot el profit.
Cristian Sainz, director de Tecnologies de la ONCE, fent servir Seeing AI a casa. Foto: Microsoft.
 • Lookout, de Google. Disponible per a Android en castellà.
  Aquesta aplicació utilitza la càmera i els sensors del mòbil per reconèixer objectes i textos, que descriu o llegeix, indicant la seva posició. Aquesta eina descriu el món que envolta la persona usuària, facilita fer les compres (llegeix codis de barres i identifica el valor dels bitllets i les monedes) i llegeix tant textos curts com documents.

Altres aplicacions que volen esdevenir els ulls de persones amb discapacitats visuals són el lector de pantalla VoiceOver (una de les funcionalitats d’accessibilitat d’Apple, i aquestes són les d’Android, que fins i tot inclouen un teclat Braille), el lector de textos Lens (Android i iOS), l’identificador d’objectes TapTapSee (Android i iOS) o SuperVision (Android i iOS), que permet fer zoom superiors als predeterminats als dispositius mòbils i aplicar filtres de color (especialment útil per a persones amb trastorns com el daltonisme). També volem destacar Be My Eyes, una aplicació de voluntariat col·laboratiu que permet a les persones usuàries fer una videotrucada perquè una persona voluntària (n’hi ha un milió a tot el món) els doni un cop de mà en algun dels 180 idiomes que ofereixen.

Aplicacions per parlar al món

 • Look to Speak, de Google. Disponible per a Android en anglès.
  De nova creació, aquesta aplicació gratuïta de Google pretén ajudar a parlar amb la mirada a persones amb discapacitat que no poden moure’s o que tenen dificultats per fer-ho. Gràcies a la càmera del mòbil, les persones usuàries només han de mirar cap a un costat o l’altre de la pantalla i seleccionar una frase perquè el telèfon la reprodueixi en veu alta. Hi ha una sèrie de frases predefinides que expressen sentiments i necessitats, però es poden ampliar amb frases personalitzades.
El terapeuta Richard Cave explica la seva participació i la de la Sarah en el desenvolupament de Look to Speak.
 • Tallk, d’Irisbond i Samsung. Disponible per a Android en castellà.
  Aquesta aplicació gratuïta, desenvolupada en col·laboració amb la Fundació Luzón, està pensada per a persones diagnosticades d’esclerosi lateral amiotròfica. La càmera de la tauleta (només funciona amb dispositius del fabricant sudcoreà) analitza la mirada de les persones usuàries i els permet escriure i expressar-se mitjançant un teclat virtual i predictiu, frases personalitzades i veu sintètica.

Aplicacions per sentir el món

 • Transcripció instantània (Live Transcribe), de Google. Disponible per a Android.
  Desenvolupada en col·laboració amb la Universitat de Gallaudet (aquest centre estatunidenc és l’únic de tot el món amb programes dissenyats per a persones sordes), aquesta aplicació capta la veu amb el micròfon del mòbil i la converteix en subtítols en temps real. També permet respondre per escrit. Identifica més de 70 idiomes i dialectes, i avisa de sons que es produeixen al voltant, com el timbre de la porta o el lladruc d’un gos.
L’investigador de Google Dimitri Kanvesky i l’enginyer Chet Gnegy expliquen com van treballar per desenvolupar Live Transcribe.
 • ListenAll, de la Universitat d’Alacant. Disponible per a iOS i Android.
  Aquest aplicatiu reconeix les veus que intervenen en una conversa i les transcriu apropant el micròfon del mòbil a la persona (o un de connectat per Bluetooth). És útil en altres situacions com les classes o les conferències. També permet crear documents dictant el text.
 • Amplificador de sons (Sound Amplifier), de Google. Disponible per a Android.
  Aquesta solució està pensada per a persones amb discapacitat auditiva i situacions en què el soroll de fons dificulta la comunicació. Permet filtrar, augmentar i amplificar l’àudio a través d’uns controls senzills per sentir-lo millor als auriculars. Hearing Aid és una aplicació molt similar d’iOS.
 • Traducció de llengua de signes.
  Investigadors de la Universitat de Califòrnia han desenvolupat un guant que tradueix la llengua de signes gràcies a un xip i diversos sensors que capten tots els moviments de la persona que empra la llengua de signes i que envien els signes per Bluetooth a una aplicació per a telèfons intel·ligents que els llegeix en veu alta pràcticament en temps real. Aquest sistema, tot i que prometedor, no capta les expressions facials, que juguen un paper molt important en aquesta llengua.

Aplicacions per moure’s pel món

 • Maps, de Google. Disponible per a Android en català.
  Aquesta popular app permet conèixer les rutes per anar a qualsevol lloc en cotxe, a peu, en bicicleta i en transport públic. El gegant tecnològic incorpora un nou tipus de ruta: les adaptades per persones amb mobilitat reduïda. Només cal seleccionar “accessible per a cadires de rodes” entre les opcions de la ruta (tot i que no és 100% fiable). A més, ha afegit imatges a Street View per reflectir com són alguns indrets perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin saber què hi trobaran.
 • Clew. Disponible per a iOS en castellà.
  Permet guardar rutes habituals (les enregistra en vídeo) per posteriorment donar instruccions a l’usuari per fer i desfer el camí. També fa servir realitat augmentada.

2 Comments Add yours

Deixa un comentari