La implicació dels homes per avançar cap a la igualtat

Enguany el Dia Internacional de les Dones ha estat marcat per la COVID-19, una pandèmia que ha fet encara més visibles les discriminacions que pateixen les dones. Durant el confinament domiciliari estricte, el 60% de les dones s’ocupaven de manera principal o en exclusiva de les tasques  domèstiques, i alhora ocupaven la majoria de professions de primera línia (serveis socials, hospitals i centres d’atenció primària, residències de gent gran, farmàcies, venda de productes bàsics o neteja), segons dades de l’Institut Català de les Dones. 

Les tasques domèstiques i la cura de les persones dependents i dels fills i  filles recauen sobretot en les dones. Això dificulta el seu accés al treball, la carrera professional i el temps de lleure (hauria de ser igual d’important que el dels homes i no tenir-ne pot minvar la salut i el benestar físics i emocionals). És per això que la campanya “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables”, de l’Institut Català de les Dones, s’adreça especialment als homes per conscienciar-los sobre aquesta realitat i avançar de manera conjunta cap a la igualtat i la corresponsabilitat efectives de dones i homes. 

Precisament el paper dels homes en la lluita contra les desigualtats per raó de gènere va centrar una de les tres conferències que DIXIT amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Dues ja van tenir lloc i ben aviat podreu recuperar els vídeos a l’apartat DIXIT TV del portal DIXIT, i encara sou a temps d’inscriure-us a la tercera.  

  • “Superació del masclisme: la responsabilitat col·lectiva i personal davant la discriminació i el sexisme”  
    Aharon Fernández Cuadrado, membre de l’associació Homes Igualitaris, va reflexionar el 2 de març sobre el paper dels homes en la lluita feminista, l’impacte de l’heteropatriarcat en els homes i la necessitat de repensar el concepte de masculinitat per avançar cap a una societat més justa. També va parlar sobre com els i les professionals d’afers socials poden ajudar a visualitzar conductes masclistes i conscienciar sobre la necessitat de superar-les. 
  • “La ciutat cuidadora: un nou model urbà des de l’urbanisme feminista”  
    Blanca Valdivia, sociòloga urbana i doctora en gestió i valoració urbana i arquitectònica, va explicar el 4 de març com la ciutat i els espais condicionen la vida de les persones i poden ajudar a perpetuar desigualtats per raons de gènere, origen, edat o classe social. Algunes es poden combatre aplicant els principis de l’urbanisme feminista, un concepte que la ponent va definir i va mostrar amb exemples on ja s’ha aplicat. 
  • “Sororitat: reconeixement mutu en clau feminista” (inscripcions obertes
    Aquest concepte fa referència al lligam estret que s’estableix entre dones gràcies al qual aparten les seves diferències per treballar per un món millor. El 18 de març, DIXIT Vic retransmetrà en directe per internet aquest diàleg entre les comunicadores socials Elisabet Puigdollers, cofundadora de la consultoria Obliqües, i Mireia Mora, educadora social i membre de la cooperativa La Tremenda. 

Més monografies per a la reflexió 

Paral·lelament, DIXIT ha incorporat al seu fons bibliogràfic alguns títols que aborden diverses qüestions que afecten les dones com Mi embarazo y mi parto son míosguía de derechos para las embarazadasEl llarg viatge de les dones: feminisme a CatalunyaLa perspectiva de gènere i l’atenció a les violències masclistes des dels serveis socials o Diagnosi de la feminització de la pobresa a Catalunya, les dues darreres, publicades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. 

Trobareu tots els assajos, estudis i guies sobre dones en aquest enllaç, així com dos nous còmics: Quan tanco els ulls, recordo, que narra la fugida de Síria d’una mare i els seus tres fills amb què Creu Roja vol sensibilitzar sobre les causes dels desplaçaments forçosos de dones i infants, i El metall del desert, que explora l’autoconfiança, la força de voluntat o el perdó gràcies a la Nora, una adolescent que viu en una ciutat oblidada enmig del desert. 

One Comment Add yours

Leave a Reply