Inventari de barreres físiques i socials per avançar cap a una societat inclusiva

Entrar al forn a comprar el pa, llençar la brossa al contenidor, accedir a qualsevol edifici o desplaçar-se d’un lloc a un l’altre de la ciutat són activitats quotidianes plenes d’obstacles per a les persones amb discapacitat. Sovint es troben amb voreres massa estretes i plenes d’elements com escocells o fanals, rampes massa empinades o inexistents, asfalt ple de forats o panots esquerdats que els impedeixen ser autònoms. S’hi han de sumar els vehicles mal aparcats, la brossa o elements voluminosos que es deixen davant els contenidors, i l’estigma i els prejudicis socials que pateixen les persones amb discapacitat i que també limita la seva participació en la societat.

L’Institut Guttmann ha posat en marxa PARTICIPA, un projecte de recerca i innovació social per millorar la participació en la societat de les persones amb discapacitat i fer-la plenament inclusiva. La iniciativa permetrà inventariar les barreres físiques i socials amb què es troben les persones amb discapacitat i que no els permeten ser socialment autònoms, així com els factors que els fan la vida més fàcil. La informació recopilada ajudarà a donar visibilitat a la seva realitat i dissenyar estratègies i polítiques públiques ambicioses que blindin els seus drets i permetin avançar cap a una societat plenament inclusiva.

Barreres físiques geolocalitzades

Amb un objectiu similar, la Universitat Politècnica de Catalunya organitza des de fa anys mapathons d’inclusió. Són accions col·laboratives i de participació ciutadana dissenyades per sensibilitzar sobre problemàtiques concretes –en aquest cas, l’accessibilitat de les persones amb discapacitat- mitjançant les xarxes socials i un sistema de geolocalització.

El 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, es va dur a terme l’última edició de forma simultània a Barcelona, Cervelló, Lliçà d’Amunt, Montmeló, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. Hi van participar 122 persones amb discapacitat i estudiants de l’assignatura d’Habitatge i Cooperació de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), que van identificar i geolocalitzar 455 carències o entrebancs que impedeixen o dificulten l’accessibilitat en zones prèviament definides amb els consistoris participants (consulta-les al mapa).

Carril habilitat per a persones amb mobilitat reduïda entre paviments irregulars. Foto: Vicente Zambrano González (Ajuntament de Barcelona).

Un miler de voluntaris

Per dur a terme el projecte PARTICIPA, l’Institut Guttmann, amb el suport de diverses entitats del sector, busca un mínim de mil voluntaris. La crida s’adreça a ciutadans de l’Estat i d’Andorra majors d’edat amb una discapacitat, preferiblement d’origen neurològic com són les causades per una lesió medul·lar, un dany cerebral adquirit o un altre tipus de lesions que afecten el sistema nerviós (síndrome de Guillain-Barré, esclerosi múltiple, Alzheimer, etc.).

Les persones participants identificaran les barreres que generen discapacitat com són els espais físics inaccessibles, la manca de tecnologia assistencial adequada, les actituds negatives de la població vers la discapacitat o la manca de serveis, sistemes i polítiques adequades. També indicaran quins són els factors que afavoreixen la seva participació social (espais físics accessibles, tecnologia assistencial adequada, actituds positives dels conciutadans, polítiques públiques de promoció de la participació, etc.).

PARTICIPA busca també apoderar les persones amb discapacitat. És per això que a més d’un fòrum on plantejar preguntes, compartir experiències i donar-se suport mutu, el web reuneix consells, recomanacions i bones pràctiques per promocionar la participació de les persones amb discapacitat en la societat en els àmbits de l’habitatge, la mobilitat, l’oci, l’ocupació, les relacions interpersonals i l’accés a serveis. També recull informació relativa a la legislació i els tractats vigents en relació a la discapacitat en l’àmbit nacional i internacional, així com dels organismes d’informació, assessorament i denuncia.

Un jove en cadira de rodes puja per les escales mecàniques del metro amb l’ajuda d’un amic. Foto: Vicente Zambrano González (Ajuntament de Barcelona).

Deixa un comentari