Un diccionari il·lustrat per aprendre català i romaní

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i el de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, han unit esforços per posar en valor i promoure la cultura gitana a Catalunya. En aquesta ocasió ho han fet editant Vocabulari en imatges català-romaní, que recull més de mil paraules associades a il·lustracions.

La publicació, de la qual s’han editat 1.100 exemplars en paper, vol facilitar l’aprenentatge del català a les persones de parla romaní, però també l’aprenentatge bàsic del romaní a persones de parla catalana, alhora que promou el reconeixement i el respecte de la cultura gitana com a part de la cultura catalana. Intenta així ajudar a superar els estereotips i prejudicis cap al poble gitano.

Mockup del Vocabulari en imatges català-romaní.

El document parteix de l’obra Vocabulari en imatges, de la Direcció General de Política Lingüística, i ha estat traduït per persones gitanes de les associacions Rromane Siklovne, Associació de Joves Gitanos de Gràcia i Ternè Roma Action Barcelona. Ambdues publicacions consten d’una primera part amb vocabulari en imatges –estructurat en cinc capítols temàtics que fan referència a espais quotidians (exteriors, habitatges, serveis, aliments i altres àrees d’interès)–, i una segona amb una guia breu de conversa.

Aquest manual servirà per ensenyar català (aquí trobareu eines i recursos per aprendre català, com el curs Ep! Escolta i parla) a persones de parla romaní, i també s’utilitzarà per ensenyar romaní a persones de parla catalana. En aquest sentit, el Pla integral del poble gitano impulsa cursos de romaní als barris de Sant Cosme (Prat de Llobregat), el Gornal (Hospitalet de Llobregat) i a Gràcia (Barcelona).

Deixa un comentari