Torna Sant Jordi i també el seu vessant més solidari

DIXIT ha elaborat un dossier temàtic especial amb motiu de Sant Jordi, que després del #SantJordiDesDeCasa i de la versió estiuenca de l’any passat, tornarà a omplir els carrers de llibres i roses. Això sí, amb mesures de seguretat per reduir el risc de contagi de la COVID-19: mascaretes, distància, gel hidroalcohòlic i aforaments limitats. Trobareu tota la informació sobre la celebració i molts recursos en aquesta pàgina del Departament de Cultura.

El dossier temàtic DIXIT de Sant Jordi inclou narrativa, assaigs i novel·les gràfiques de temàtica social (excepcionalment, la majoria de recomanacions no estan disponibles als centres DIXIT). També recull referències de narrativa infantil i juvenil, i en trobareu més en el dossier temàtic Contes per explicar el món.

Com també és ja habitual, volem dedicar l’entrada d’aquesta setmana al costat més solidari de la Diada, perquè per a les entitats socials el 23 d’abril és una oportunitat per recaptar fons, donar a conèixer la tasca que realitzen i oferir productes artesans elaborats les setmanes i mesos previs per persones amb discapacitat, trastorn mental o en situació de risc d’exclusió social.

Composició de rosa i llibre

Entre les propostes més habituals, a més de les roses naturals, destaquen les roses fetes de diferents materials com són la tela (com les de Sonrisas de Bombay o les d’Arrels), el feltre (com les d’Aprodisca), el paper (com les de la Fundació Ared), la fusta (com les de la Fundació Privada Ilersis), el sabó (com les del Taller-Baix Camp de Reus), dibuixades (com les Sant Joan de Déu) o les de galeta i xocolata del Rosal. Hi ha altres productes solidaris com punts de llibre, imants, xapes, clauers, agulles per a la solapa o pulseres amb motius de Sant Jordi.

Habitualment, per Sant Jordi planten parades al carrer, però enguany només ho podran fer les llibreries i les floristeries, així que gran part de les vendes seran en línia. Trobareu bona part d’aquests productes solidaris al Mercat Social i als webs de les entitats.

Hi ha altres iniciatives vinculades a la Diada com la que ha posat en marxa AIS Ayuda a la Infancia Sin Recursos per connectar amb els invisibles, persones amb discapacitat que viuen a residències o en domicilis particulars i que, en ser col·lectiu de risc, encara estan força aïllades. L’entitat anima a felicitar-los el Sant Jordi i enviar-los àudios llegint microcontes. Per Nadal, van fer arribar més de 400 felicitacions enviades per escoles, famílies i empreses.

Per últim, us presentem una iniciativa que no està lligada a Sant Jordi, però sí als llibres i a la igualtat d’oportunitats: l’espai Guimerà 76, una llibreria que vol acostar la lectura als infants d’entorns desfavorits, ja que aquesta ajuda a millorar els resultats acadèmics i això els dóna més oportunitats de futur. A mitjans de febrer, l’associació Salt Fiction va posar en marxa aquest projecte educatiu amb la col·laboració de l’Ajuntament de Salt i de Connexió Papyrus, entitat que promou la creació d’espais relacionats amb la lectura. Des d’aleshores, un grup de voluntaris orienta els nens i les nenes que hi van a comprar llibres a preus simbòlics que oscil·len entre els 20 i els 50 cèntims, per bastir la pròpia biblioteca.

Leave a Reply