D’un temps ençà han sorgit diverses iniciatives que aposten pels projectes d’emprenedoria col·lectiva per generar oportunitats d’inclusió laboral de persones amb discapacitat, un dels col·lectius més afectats per la crisi econòmica i laboral generada de la pandèmia: la seva contractació va caure un 33% l’any passat i el 37% de les que van conservar la feina es van veure afectades per mesures excepcionals com els ERTO, segons aquest estudi de la Fundación Adecco. En aquesta entrada us presentem dues d’aquestes iniciatives.
Cooperativa Diverscoop, més que una segona vida per als quioscos de premsa
El projecte va començar amb un procés de formació durant el 2018 per part de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona, a partir del qual, al desembre del 2019 es va constituir la cooperativa, que té la seu a Torre Jussana.
A més de l’ajuda de l’IMPD, que ja estudia replicar el projecte en altres models de negoci, i d’altres organismes municipals, la cooperativa ha rebut suport directiu i empresarial ofert per sèniors voluntaris del consistori. També ha comptat amb el suport de diverses entitats de la Xarxa per a la Inclusió Laboral (XIB), com ACAPPS, Fundació ECOM, Fundació JOIA i l’Associació Centre d’Higiene Mental de Les Corts.

Durant el 2020, i malgrat la pandèmia, Diverscoop ha recuperat quatre quioscos de premsa en desús dels carrers d’Aribau (número 166) i Ramon Albó (1), l’avinguda del Paral·lel (91) i el passeig de Colom (2). A finals d’aquest gener, va inaugurar-ne el cinquè al carrer de Guipúscoa i té previst obrir-ne cinc més al llarg del 2021 per donar feina a 22 persones amb discapacitat. Ara en són una dotzena i les incorporacions segueixen criteris d’igualtat de gènere.
A banda de premsa i revistes, també s’hi venen llaminadures, cromos, targetes de transport i productes sostenibles i solidaris realitzats per entitats de persones amb discapacitat i en risc d’exclusió. Alhora, gràcies a la ubicació estratègica dels quioscos, volen convertir-los en un punt de referència i dinamització del veïnat: ajudant a combatre la soledat no volguda (50 persones grans que viuen soles rebran 5 euros setmanals per comprar-hi com a prova pilot de VinclesBCN), difonent les activitats del territori i donant veu al món veïnal.
Powernauts, una incubadora empresarial com entrada alternativa al mercat laboral
La Fundació Prevent, que fa 16 anys que treballa per afavorir la integració laboral de persones amb discapacitat, ha creat Powernauts, la primera incubadora de l’Estat per ajudar persones amb una discapacitat superior al 33% a fer realitat la seva idea de negoci i que els permeti viure amb un sou digne. L’entitat no només vol reduir la taxa d’atur que pateix el col·lectiu sinó també combatre l’estigmatització que pateix (sobre aquesta qüestió us animem a visitar l’exposició virtual “Estigma i discapacitat”, organitzada per DIXIT Girona).
En qualsevol cas, Powernauts no és una acceleradora a l’ús, basada en la rendibilitat de la inversió i amb una exigència molt elevada en certs indicadors. El projecte proporciona els recursos necessaris a idees de negoci mínimament viables desenvolupades per persones amb una discapacitat superior al 33%.
En la primera edició de la incubadora, que va començar al novembre, sis emprenedors rebran 120 hores d’assessorament individual per part de cinc especialistes en estratègies de negoci, vendes i finances, entre altres. Una pastisseria que fa galetes per a empreses i esdeveniments, una aplicació que localitza aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda, una empresa de vins i caves amb responsabilitat social (els beneficis es destinen a la investigació de malalties neurodegeneratives) o una companyia de moda sostenible són alguns dels projectes que s’hi acompanyen.
Accions i projectes públics d’inserció laboral
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, treballa per fomentar i garantir l’accés, la presència i la permanència al mercat de treball en condicions dignes i de qualitat de persones amb discapacitat o trastorn mental.
En aquesta pàgina web trobareu més informació sobre les accions que pren, els centres especials de treball (CET) i els serveis d’inserció laboral per a aquest col·lectiu. La Generalitat de Catalunya també afavoreix la seva integració laboral en la funció pública, tant a través de la reserva de places com del Programa DIL, del qual vam parlar en aquesta entrada.