Innovació, emprenedoria social i corresponsabilitat ciutadana als Premis Maria Figueres i Mercè Bañeras

Com cada any des del 2013, la Plataforma Educativa va convocar els Premis Maria Figueres i Mercè Bañeras, que reconeixen la tasca de persones, entitats, iniciatives i projectes que, des de l’acció social i la capacitat d’emprenedoria, contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones que viuen a Catalunya. Així, després de més de 40 propostes presentades, el passat 23 d’abril es van donar a conèixer els guanyadors de la IX edició d’aquests premis a un acte de lliurament en línia.

Vídeo de l’acte de lliurement dels guardons.

El projecte guardonat a la categoria d’Innovació social ha estat En Bici Sense Edat, una associació sense ànim de lucre que treballa per millorar la salut i el benestar de les persones grans o amb mobilitat reduïda, fent-los passejar amb tricicles elèctrics especialment adaptats. Aquests tricicles són conduïts per voluntaris que tracten amb les persones grans, treballant així també les relacions intergeneracionals i la lluita contra la soledat no desitjada.

El projecte va guanyar impacte després del confinament provocat per la pandèmia de la COVID-19. L’associació ha adaptat novament els tricicles i les seves activitats a les mesures de seguretat i d’higiene pertinents, en un context on tornar a passejar i poder gaudir de la natura a l’aire lliure té més valor que mai.

Valentes i acompanyades va ser l’associació premiada a la categoria d’emprenedoria social. L’objectiu d’aquesta entitat és aturar els matrimonis forçats, entenent-los com una greu manifestació de violència contra la dona, la seva autonomia i la seva integritat física i emocional. L’associació treballa amb perspectiva de gènere i cultural per ajudar en la detecció de casos i acompanyar les dones que necessiten ajuda en el seu camí vers l’emancipació, donant suport de manera coordinada amb un equip professional.

A causa de la pandèmia de la COVID-19 van haver de reinventar la seva associació, passant a una orientació en línia, sense renunciar al seu caràcter integral i interdisciplinari. Amb més de 140 persones ateses a Catalunya des de la seva fundació, Valentes i acompanyades va reafirmar al lliurament dels premis que “n’hi ha moltes més (dones) que es troben en aquesta situació i és important que com a societat prenguem consciència”.

L’associació Valentes i acompanyades durant el lliurament de premis.

Pel que fa a la categoria de corresponsabilitat ciutadana, el premi va ser per a James Rhodes. El pianista londinenc és una de les figures mediàtiques en la lluita contra els abusos infantils, ja que ha fet servir la seva influència per visibilitzar i fomentar el debat al voltant de les violacions a infants, el suïcidi i els trastorns mentals, oferint conferències i seminaris arreu del món.

Als seus llibres Instrumental i Fugas, Rhodes parla dels abusos infantils que va patir, així com del poder sanador que la música ha tingut sempre en ell, animant a altres persones a exterioritzar les seves experiències traumàtiques i buscar ajuda. Durant l’acte de lliurament de premis, Rhodes va reivindicar que “la humanitat de qualsevol societat pot i ha de ser jutjada per com tracta als seus nens i nenes”.

Deixa un comentari