Un reconeixement al civisme i el voluntariat

El civisme és un instrument essencial per avançar cap a una societat justa, amb plena inclusió social, que lluita contra la pobresa i amb perspectiva de gènere. Són els mateixos objectius que persegueix el voluntariat. Per fomentar-los, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies organitza, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, els Premis Civisme i el Premi Voluntariat i s’hi poden presentar candidatures per a les edicions d’enguany.

El Premi Voluntariat, que es concedeix des de 1993 i està inclòs en el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat, té la finalitat de fer visible un reconeixement social i institucional al voluntariat a Catalunya i premiar projectes, programes o iniciatives que hagin excel·lit en relació amb alguna temàtica concreta relacionada amb el voluntariat. Hi poden optar les entitats registrades en el Cens d’entitats del Voluntariat de Catalunya.

L’edició d’enguany premiarà les tres millors estratègies d’adaptació dels programes de voluntariat al context actual de pandèmia i a les noves necessitats socials emergents. Està dotat amb 20.000 euros (10.000 euros per al primer premi, 6.000 per al segon i 4.000 per al tercer) i es poden i presentar candidatures fins al 31 de maig.

Els Premis Civisme són diversos guardons l’objectiu dels quals és estimular i premiar accions i treballs d’àmbits professionals i franges d’edat diferents que tractin els valors cívics o que en proposin reflexions i actuacions. Fins al 15 de juliol es poden presentar candidatures a les diferents modalitats existents:

  • Premi Serra i Moret. És el primer premi de civisme i reconeix obres d’assaig i treballs pedagògics. El va instaurar el Departament de Presidència per contribuir a reflexionar sobre què és el civisme el 1982, seguint l’exemple de la Generalitat republicana, que el 1935 va crear el Premi Prat de la Riba.
  • Premis Jaume Ciurana. Instituïts per la Fundació Mossèn Batlle fa trenta anys, té dues modalitats des de 1998: “en favor de les persones” i “en la millora de l’entorn natural”. Totes dues busquen fomentar entre el jovent el gust per les responsabilitats, la capacitat associativa, la cooperació i l’esperit de servei.
  • Premis als Mitjans de Comunicació. Premia treballs televisius, radiofònics o escrits (tant de premsa impresa com digital) que hagin destacat pel tractament del civisme i hagin tingut un determinat impacte social.
  • Premi de Civisme a la Innovació. Guardona les accions que hagin suposat una innovació en la millora del civisme i la convivència, tant d’un col·lectiu com del conjunt de la societat.
  • Premi Civisme a la Ciutadania i Virtut Civil. Reconeix persones o organitzacions que destaquin per l’excel·lència de la seva tasca i trajectòria de servei.
  • Premi de Civisme a l’esport. L’esport fomenta el treball en equip, l’esforç, la resistència a la frustració i el respecte a les normes, els equipaments i les persones. El guardó, instituït el 2019, vol reconèixer persones o organitzacions del món de l’esport que destaquen per una conducta cívica exemplar.
  • Premi de Civisme a la cohesió social. Aquest guardó es va crear el 2020 per reconèixer persones o organitzacions que destaquin per actuacions que afavoreixin la cohesió social, especialment dels col·lectius que són susceptibles de patir discriminacions.

Deixa un comentari