Iniciatives contra l’exclusió social i la despoblació de la Catalunya rural

La ruralitat a Catalunya es caracteritza per la gran extensió territorial que representa i la poca població que hi viu. Això comporta una situació de desavantatge tant pel que fa al pes demogràfic com al socioeconòmic, que requereix una atenció i uns recursos específics per atendre les necessitats de les persones que hi viuen i garantir-ne la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats.

A més cal tenir en compte qüestions com el despoblament d’aquests territoris i l’envelliment de la seva població. Sobre aquestes i altres qüestions reflexionaven els documents i recursos del dossier temàtic DIXIT Món rural, que també donava a conèixer iniciatives i experiències per al desenvolupament i el benestar de la societat rural. Des de la seva publicació se n’han posat en marxa més i en aquesta entrada de blog, us en presentem dues.

Fomentar la integració social

Arrelar les persones nouvingudes extracomunitàries al territori i alhora pal·liar el despoblament de la Catalunya rural. Aquest és el doble objectiu del projecte Queda’t a la Catalunya Central, que des del 2019 impulsa l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i que compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació.

Sovint les persones nouvingudes que, per diferents motius, arriben a la Catalunya rural marxen a l’àrea metropolitana de Barcelona. En trobar feina i, si s’escau, poder regularitzar la seva situació, moltes de les persones beneficiades pel programa (seleccionades per tècnics dels serveis d’immigració) opten per quedar-s’hi. Per la seva banda, les empreses que les contracten reben bonificacions dels fons LEADER.

Rehabilitar per fer reviure el món rural

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en marxa el Programa de mobilització d’habitatge en el món rural, que vol contribuir a evitar la pèrdua de població i fomentar l’accés a l’habitatge i la rehabilitació d’immobles amb criteris d’eficiència energètica. Isona, Pinós, Ciutadilla i Prat de Comte són alguns dels 20 municipis escollits per participar de la prova pilot. Està previst que la iniciativa s’obri al juliol als 372 municipis de l’àmbit rural de menys de 500 habitants o de menys de 3.000 habitants si tenen 10 o més nuclis de població que hi ha a Catalunya.

En bona part de les poblacions seleccionades s’ha detectat un incipient moviment de nous residents, però l’existència d’habitatges fora del mercat per manca de conservació limita les seves possibilitats per establir-s’hi. A més, aquests municipis tenen dificultats per afrontar intervencions de millora i conservació en les seves trames urbanes, i això els fa menys atractius a ulls dels potencials nous veïns.

El programa pretén ajudar a mobilitzar el parc d’habitatge buit existent; millorar els teixits i trames urbanes, la conservació del patrimoni i la millora estructural i energètica dels municipis; impulsar l’activitat econòmica del sector de la construcció; i atraure nova població i consolidar-hi l’existent.

Deixa un comentari