L’atenció a la salut mental i les addiccions, terme a terme

Estigma, desinstitucionalització, centre de reducció de danys o modificació de la capacitat són alguns dels 264 conceptes recollits en la Terminologia de l’atenció a la salut mental i a les addiccions, editat pel TERMCAT. Aquest diccionari especialitzat en línia, que es presenta amb una infografia interactiva amb els termes clau, se suma als més de 150 que el centre de terminologia de la llengua catalana ha elaborat fins al moment.

El projecte s’emmarca en la col·laboració que des de fa anys mantenen el TERMCAT i el Departament de Salut i que ha permès l’elaboració d’altres diccionaris vinculats a les ciències de la salut com el de Bioètica, sobre el qual us vam parlar en aquesta entrada. En aquesta ocasió, han comptat amb l’assessorament continuat de diferents professionals de la psiquiatria i amb la col·laboració de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.

El diccionari vol reflectir el model actual d’atenció, caracteritzat per una atenció integral, integrada i centrada en la persona, des d’una perspectiva comunitària, que prioritza l’autodeterminació i l’autonomia de les persones i destaca la importància de les xarxes de suport i la inclusió social.

Inclou termes relatius a la promoció de la salut mental i la prevenció dels trastorns mentals (com factor de protecció o prescripció social), al tractament dels trastorns mentals i als processos de rehabilitació i recuperació (com acompanyament terapèutic), a la reinserció de les persones amb un trastorn mental o una addicció i al seu entorn (com estigma o suport entre iguals), al model d’atenció (com desinstitucionalització), a l’organització dels serveis de salut mental (com unitat d’alta dependència psiquiàtrica), i als aspectes ètics i legals entorn de l’assistència a les persones amb problemes de salut mental (com modificació de la capacitat). També s’hi defineixen nocions transversals i alguns conceptes d’epidemiologia (com factor de protecció).

Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i, si n’hi ha, els seus sinònims; els equivalents en castellà, francès i anglès; una definició i notes explicatives. Es poden consultar mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes els conceptes, o mitjançant cerques simples o avançades en el diccionari.

Deixa un comentari