“Parets amb ànima”, un projecte per explicar històries i canviar el món

Existeix una altra activitat o forma d’expressió més diversa que l’art? Difícilment la trobarem. Múltiples formes i recursos ens permeten no només crear amb finalitat estètica, sinó també comunicar idees, emocions i, en general, una visió particular del món. Un món que estimem o pel contrari del qual exigim canvis.

Canviar és precisament el fi últim del projecte artístic “Parets amb ànima”. Nascut amb la necessitat d’arribar on les paraules no arriben, l’entitat social ATRA va posar en marxa aquest programa per convertir l’espai públic del barri de Gràcia de Barcelona en un llenç urbà on poder sensibilitzar sobre inclusió social, igualtat, feminisme i sostenibilitat.

Els destinataris de la iniciativa, que s’ha estès a altres districtes de la ciutat, són principalment dones en risc de vulnerabilitat social però també persones amb alguna problemàtica o trastorn mental derivat de conductes addictives.

Defensant la força de l’art com a eina generadora de canvi sobre les persones –a escala individual i col·lectiva–, ATRA ha organitzat tallers impartits per grafiteres expertes, que formen les persones que hi participen en la modalitat d’oci creatiu i art mural. D’aquesta manera, els ensenyen una professió que els pot obrir noves portes laborals, i alhora els fa guanyar confiança i coratge per enderrocar estereotips.

Amb l’assessorament de B-MURALS –el primer centre especialitzat en art urbà de la ciutat– i el suport de Barcelona Activa i el consistori, el projecte comporta també processos participatius amb la comunitat i contribueix no només a conèixer el patrimoni cultural del barri, sinó a promoure un turisme de qualitat i sostenible.

El d’ATRA no és l’únic projecte que treballa específicament per portar a terme projectes artístics d’acció comunitària pel que fa el canvi social, amb respecte i coneixement. També en duu a terme la xarxa d’entitats Artibarri i trobareu més entitats i molta bibliografia en el dossier temàtic DIXIT “Teràpia artística”.

One Comment Add yours

Deixa un comentari