#LecturesDIXIT en clau de dones

Els moviments reivindicatius de les dones es troben més vius que mai davant la nova realitat que deixa la pandèmia de la COVID-19, una crisi econòmica i social que agreuja encara més les condicions de desigualtat que pateixen.

El passat mes de març us parlàvem en aquesta entrada de la corresponsabilitat efectiva entre homes i dones amb motiu del Dia Internacional de les Dones, i us referenciàvem les conferències DIXIT celebrades al voltant de la sororitat, les masculinitats i l’urbanisme feminista. Però els àmbits que vertebren el col·lectiu són variats i extensos, alguns dels quals trobareu a les darreres novetats bibliogràfiques, incorporades a les seleccions de juny i juliol.

Homo machus

Aquest llibre d’il·lustracions retrata de forma intel·ligent el masclisme i totes les seves implicacions socials: a l’hora de tenir parella, pel que fa a l’educació dels fills, el gaudi en el sistema de privilegis on se situen els homes, o com la violència de gènere es reitera i se succeeix transversalment. Precisament, és en aquest punt on l’autor, Javirroyo, mostra la realitat més copsant, compartint 14 històries reals d’abús i assetjament que diferents dones van patir en algun moment de la seva vida, totes elles lectores encoratjades. En definitiva es tracta d’un recull de dibuixos que visibilitzen l’epidèmia més gran, en paraules de l’autor: “no existe una vacuna específica para este mal, però sí un camino que puede ayudar a acabar con él, y que empieza tomando esta píldora: reconocer el machismo”.

Consulta la fitxa de la publicació al portal DIXIT.

Educar a un niño en el feminismo

Cal recordar que educar els nostres fills i filles lliures d’estereotips de gènere és essencial per aconseguir una societat igualitària. És a la primera infància on poden aprendre que no hi ha jocs ni activitats de nens o nenes, i mitjançant el joc simbòlic poden identificar el món i la realitat que els envolta amb representacions no sexistes. En aquesta obra, trobareu les premisses que cal canviar o incorporar en l’educació dels infants de manera que desenvolupin un tipus de masculinitat allunyat del sistema patriarcal i masclista. Per educar-los en els valors del feminisme, l’empatia i la solidaritat.

Consulta la fitxa de la publicació al portal DIXIT.

La paraula més sexy és sí

El “sí és sí” fou un emblema necessari per a la lluita contra la violació i qualsevol acte no consentit d’abús sexual envers les dones. En aquest manual es planteja tot el què cal saber sobre el consentiment sexual, l’únic punt de partida per a desenvolupar relacions sexuals plaents i entusiastes. L’autora també parla de la sexualitat conscient i no normativa, i exemplifica com comunicar els nostres desitjos. Alhora aborda la problemàtica de la violació, el paper què hi juga la masculinitat i com combatre-la amb la cultura del consentiment.

Consulta la fitxa de la publicació al portal DIXIT.

Què no t’expliquin contes!

La nena protagonista d’aquesta història s’endinsa en una aventura amb l’ajuda de la Caputxeta Vermella per conèixer les protagonistes dels seus contes preferits: la Rateta, la Blancaneu, la Campaneta, la Gretel, la Ventafocs i la Bella Dorment. Però les seves històries no són les que ens havien explicat; ara parlen de la societat actual, d’igualtats, de lluita de drets i de feminisme. L’escriptora Natza Farré i la il·lustradora Gala Pont donen la volta als contes tradicionals per convidar-nos a qüestionar certes idees preconcebudes que condicionen la nostra percepció del món. Un conte pels més petits però també pels grans.

Consulta la fitxa de la publicació al portal DIXIT.

Dones valentes

La periodista i corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio ens dona a conèixer la història de vida d’una quinzena de dones anònimes i valentes de diversos països de l’Orient Mitjà que lluiten per defensar els seus drets (dret a viure amb dignitat i llibertat, a estudiar, a una feina digna, etc.) i la seva supervivència en un món on imperen encara el patriarcat i la violència contra les dones.

Consulta la fitxa de la publicació al portal DIXIT.

Al portal DIXIT trobareu molts més documents bibliogràfics sobre dones, així com conferències, dossiers temàtics i altres recursos.

2 Comments Add yours

Deixa un comentari