Iniciatives per atendre la pobresa infantil a l’estiu

Les activitats de lleure, com els casals, les colònies, les extraescolars o les activitats dels esplais, no només són un recurs per aquells pares i mares que treballen durant les vacances d’estiu dels infants, sinó que també són generadores d’igualtat i d’oportunitats socials i un dels drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets dels Infants.

Entitats com la Fundació Pere Tarrés destaquen la importància d’aquestes activitats en el procés educatiu i en el desenvolupament i la socialització d’infants i joves, especialment d’aquells que es troben en situacions de major vulnerabilitat. És per això que aquesta i altres entitats, com El Casal dels Infants, ofereixen beques perquè cap infant es quedi sense lleure i així garantir el dret de l’educació durant juliol i agost. Fundesplai també n’ofereix i enguany en donarà a famílies en què un o ambdós progenitors estiguin en ERTO o siguin autònoms amb disminució d’ingressos.

Fotografia d’Anna Earl a Unsplash

L’alimentació al davant

Aquestes iniciatives no només se centren en la tasca educativa sinó en poder donar cobertura a l’alimentació d’aquests infants. Aquesta tasca contribueix a millorar la situació de pobresa infantil, que la darrera anàlisi de l’entitat Save the Children situa al voltant del 30% els joves menors de 18 anys en risc de pobresa o exclusió social a Catalunya. De fet, Save the Children també ha iniciat un any més els seus casals i campaments d’estiu per fer costat a més de 800 nens i nenes en risc de pobresa i exclusió a Barcelona, Lleida i Canovelles, i continua impulsant accions estivals per proporcionar alimentació, hàbits de vida saludable, suport emocional i reforç educatiu després d’un curs acadèmic marcat per la crisi de la COVID-19.

Una altra entitat social que actua perquè els infants tenir les necessitats bàsiques cobertes és el Banc dels Aliments. Des de fa uns anys, organitza “La fam no fa vacances”, una recollida d’aliments de primera necessitat com oli, llet, llegums cuits o conserves. La fundació anima a clubs esportius, empreses o associacions culturals a sumar-se a la campanya organitzant recollides o oferint descomptes a canvi de donacions, entre altres opcions.

Precisament en col·laboració amb el Banc d’Aliments, la Fundació “La Caixa” també ha posat en marxa la campanya “Cap Llar sense aliments” per cobrir les necessitats alimentàries de les famílies que es troben en situació de precarietat, especialment arran de la pandèmia actual. Tot i que duen a terme una tasca més genèrica, també recapten fons per pal·liar la pobresa alimentària des del projecte Lliures, impulsat per Coop 57, Òmnium Cultural i Entitats Catalanes d’Acció Social.

Tothom hi pot col·laborar

Si la falta de temps és un obstacle per aportar el nostre gra de sorra durant el curs, l’estiu és el moment idoni per ajudar com a voluntari i les opcions disponibles són tan variades com diverses són les necessitats dels col·lectius vulnerables. A Hacesfalta.org s’hi poden trobar ofertes de voluntariat presencial i virtual; mentre que ONGVoluntariado i AIPC-Pandora proposen fer voluntariats internacionals. Els menors de 29 anys tenen l’opció de fer-ne a través de COCAT i Jove.cat.

En qualsevol cas, les organitzacions recomanen que les persones amb ganes de contribuir a una causa solidària ho facin amb responsabilitat, tota la informació necessària i conscients de les pròpies possibilitats i disponibilitat.

2 Comments Add yours

Deixa un comentari