Recursos per prevenir la violència en la infància i l’adolescència

Maltractament psicològic, agressions físiques, abusos sexuals, assetjament escolar… La violència contra infants i adolescents és freqüent a totes les cultures i societats. A Espanya, més del 80% dels menors d’edat n’ha patit algun tipus, segons recull l’article ¿Cuánta violencia es demasiada?: evaluación de la polivictimización en la infancia y la adolescencia. És un dels recursos que DIXIT posa al vostre abast sobre la violència en la infància i l’adolescència, una problemàtica que hem tractat també en diverses conferències DIXIT i que recopilem en aquesta entrada.

Al catàleg DIXIT trobareu monografies com Más me duele a mí: la violencia que se ejerce en casa, amb què Save the Children reflexiona sobre els motius, les característiques i les conseqüències del maltractament dins l’àmbit familiar i qüestiona l’acceptació tàcita d’aquest tipus de violència, o articles com Infancia, familia y violencia : del discurso de la violencia experimentada a la violencia ‘consentida‘ -que analitza el dret dels infants a viure en una família sans i estalvis, i recull el testimoni d’infants que han patit situacions de violència familiar- o Los menores víctimas de violencia familiar no física : tres visiones complementarias, que analitza les situacions de violència familiar no física en els menors, sovint infravalorades i que les víctimes acostumen a reproduir.

Fotografia de Caleb Woods

L’entorn familiar és, precisament, on es produeixen bona part dels abusos sexuals a menors. En va parlar Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, durant la conferència “L’abús sexual infantil: un assumpte de família“. Entre altres recursos sobre els abusos sexuals en la infància, al catàleg DIXIT trobareu el conte Sola al bosc, que pot ajudar els adults a parlar amb els infants sobre l’abús sexual i encoratjar-los a explicar el que els passa. Persegueix el mateix objectiu aquesta guia per a familiars i professionals quan hi ha una revelació de violència sexual en infants i adolescents.

També teniu a la vostra disposició recursos sobre prevenció d’abusos sexuals i, en general, de violències masclistes. En tant que promotor de la difusió, l’intercanvi i la generació de coneixement en l’àmbit d’afers socials, DIXIT ha organitzat diverses conferències sobre la prevenció de les violències masclistes, com una xerrada centrada en els infants i adolescents amb trastorns TEA o sobre el programa europeu Play it for change.

Un altre dels entorns on els infants i adolescents pateixen més violència és l’escola. Conscient de la problemàtica, el Departament d’Educació ha creat l’aplicació UsApps perquè l’alumnat i la resta de la comunitat educativa puguin comunicar situacions de violència dins els centres educatius, però també a casa, al carrer i a Internet. La prevenció de l’assetjament i el ciberassetjament escolars és el tema central d’aquesta conferència i de monografies com Prevención de la violencia interpersonal en la infancia y la adolescencia, que aborda no només el bullying sinó també les relacions de parella tòxiques i la discriminació a companys amb diversitat funcional, origen migrant o orientació sexual diferent.

Per últim, a DIXIT també podreu llegir articles, com aquest, que conviden a reflexionar sobre el sistema de protecció a la infància i l’adolescència, i conèixer iniciatives com el Programa NIU, una experiència d’intervenció conjunta entre els serveis socials bàsics i els serveis de salut de Granollers per prevenir possibles situacions de maltractament prenatal i negligència o maltractament durant els primers mesos de vida del nadó.

Deixa un comentari