#RecomanacionsDIXIT: sèries amb una mirada LGTBI

Anteriorment vam compartir alguns exemples de com la salut mental està guanyant protagonisme a les sèries i alhora tenir aquest tema més present contribueix a trencar mites i tabús arrelats a la nostra societat. El mateix passa quan es tracta d’identitat LGTBI. Cada vegada amb més freqüència podem veure com les grans productores i plataformes de pel·lícules i sèries aposten per incloure la diversitat sexual i de gènere en el seu catàleg, fruit de l’acollida i la demanda del públic. En aquesta entrada et recomanem algunes sèries actuals que aborden aquesta temàtica social des de la normalització, amb un petit resum del que ensenyen per fomentar una mirada sense estigma.

Comencem per una opció que pot servir de mirall pel jovent, Euphoria (HBO), una mostra del camí cap a l’autodescobriment de l’adolescència i la força de l’amistat entre dues noies que exploren la seva feminitat i batallen amb problemes molts comuns d’aquestes edats. Un retrat de com l’autoestima i l’amor propi esdevenen importants potenciadors de canvi.

Identitat transgènere i ‘ball culture’

En aquesta mateixa plataforma, trobem POSE (HBO), ambientada en la Nova York dels anys vuitanta on conviu una societat molt diversa. Gira entorn del col·lectiu LGTBI i la competició drag coneguda com a ‘ball culture’. Es contraposa la lluita dels personatges principals per fer valer la seva diversitat -a pesar de les múltiples discriminacions i denigracions que pateixen per mor de la seva sexualitat i les seves actuacions artístiques- amb l’alliberació que troben en els locals de ball on veuen valorat tot allò que se’ls discrimina de dia en els carrers de la ciutat.

A Espanya va estrenar-se l’any passat Veneno (AtresPlayer Premium) com un homenatge a Cristina Ortiz -coneguda com “La Veneno”- una de les primeres dones que va visibilitzar el col·lectiu transsexual a Espanya. Una minisèrie que des d’un humor intel·ligent reivindica el paper d’Ortiz com a icona de la comunitat LGBTI dels noranta, quan una dona transsexual era tractada a la televisió com una anomalia que es podia convertir en un espectacle com si fos una dona barbuda del circ. Parla de marginalitat, explotació i del dret a sentir-se diferent.

Transparent (Amazon Prime) d’altra banda, aborda obertament el col·lectiu transgènere a través de la vida d’un professor jubilat que explica a la seva família que ja és una dona. Cada fill i filla fa el seu propi camí per assimilar el canvi viscut pel seu pare. Trailer en anglès.

Estigma de dues cares

Per la seva banda Special (Netflix) explica amb un to lleuger i humorístic, sense glorificacions ni paternalismes, la història de Ryan Kayes, un jove que sofreix doble discriminació: per la seva orientació sexual i per patir una paràlisi cerebral. Ell intentarà ocultar la seva malaltia i evitar l’etiqueta de “diversitat” per tal de no patir assetjament fins que un dia decideix deixar les seves inseguretats enrere. Una història que en ensenya com sovint el patiment no esdevé tant de les conseqüències d’una malaltia o de la diversitat en si, sinó pel rebuig de l’entorn i el pes de les etiquetes i els seus extrems.

Ahora es el momento (Filmin), és en aquest cas una sèrie web sobre un grup d’activistes LGTBI de Lyon que, des d’una perspectiva política, volen rompre amb les masculinitats tòxiques. Al mateix temps, el protagonista esbrina la seva pròpia identitat i transcorre certes barreres pel fet de ser musulmà i homosexual.

Amb la sèrie Feel Good (Netflix) posem el focus en les dones homosexuals, un grup menys representat a la pantalla segons la crítica, a través de la història de la humorista Mae Martin que mentre es recupera d’alcoholisme, comença una complicada relació amb la seva parella que s’identifica com heterosexual. Una sèrie on es pot veure la facilitat de caure en els estereotips alhora que trenca mites existents entorn la figura de les dones lesbianes.

Inspirades en fets reals

I si preferim viatjar al passat, dues propostes britàniques. A very english scandal (Amazon Prime) basada en la vida real del primer polític britànic processat per homicidi, que al final dels anys 60 va intentar ocultar la seva relació amb un altre home per por que aquesta fes malbé la seva carrera política. I Gentleman Jack (HBO) basada en els diaris secrets de la terratinent del segle XIX Anne Lister, que va lluitar per modernitzar la casa que havia heretat mentre feia front a les crítiques sofertes per casar-se amb una dona.

2 Comments Add yours

Deixa un comentari