Entrenar l’atenció plena per cuidar la salut mental

La pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest la importància de la salut mental. Per tenir-ne cura, professionals, entitats i institucions recomanen portar uns hàbits de vida saludable, parlar dels nostres sentiments i emocions, i demanar ajuda quan sigui necessari, però també gaudir d’un bon descans físic, amb hores de son de qualitat, i mental.

Això darrer implica escoltar el nostre cos i viure connectats a la realitat per tal de percebre com estem i què necessitem. Per fer-ho, cada vegada més es promou el mindfulness o atenció plena per adquirir aquesta capacitat de mantenir-nos atents en el present i recordar-nos constantment la necessitat de fer-ho.

L’atenció plena, base de viure conscients 

La pràctica del mindfulness permet precisament això que dèiem, escoltar-nos per identificar les pròpies sensacions, emocions i pensaments. DIXIT ha publicat recentment el dossier temàtic Aplicacions terapèutiques amb  mindfulness  per a col·lectius diversos, un recull de monografies, articles i altres documents sobre aquesta pràctica que amplia i actualitza aquest dossier anterior.

Donat que el mindfulness permet posar el focus en allò que ocórrer en el nostre organisme i en la nostra conducta, evitant respostes automàtiques i reaccionant de forma conscient, ha esdevingut una important eina durant el procés psicològic, que ajuda als professionals que atenen persones no només en el treball que realitzen sinó també personalment.

Durant la conferència DIXIT “Mindfulness, una nova perspectiva d’intervenció social“, la psicòloga clínica Luisa Conejos va reflexionar sobre el paper d’aquesta pràctica i el de la meditació, per tal de prevenir factors de risc per a la salut mental dels professionals de l’àmbit social.

Al catàleg DIXIT, també hi pots trobar monografies com Humanidad compartida: habitando juntos el momento presente, amb reflexions i pràctiques de mindfulness per desenvolupar una actitud empàtica i compassiva amb un mateix i amb la societat; o altres més específics com Mindfulness para el TDAH en la edad adulta: un programa de ocho pasos para fortalecer la atención, manejar las emociones y lograr tus objetivos.

Més recursos per atendre la salut mental

A DIXIT tens disponibles tota una sèrie de recursos i conferències de professionals de diferents àmbits que aborden la salut mental des de diverses perspectives, oferint estratègies per cuidar-la i detectar situacions que la posen en risc. En aquesta entrada de blog, per exemple, trobaràs recursos sobre resiliència i en aquest dossier temàtic sobre la gestió de les emocions hi ha material per entendre i abordar la influència de les emocions en el nostre benestar. Consulta també l’àmbit temàtic de salut mental per a més contingut relacionat.

Deixa un comentari