Les grans jornades solidàries escalfen motors 

La solidaritat no fa mai vacances, ni tan sols a l’estiu (en teniu un exemple en aquesta entrada de blog), però en l’últim trimestre de l’any sovint s’intensifica. Són moltes les causes i les activitats que s’organitzen en aquests mesos, essent el màxim exponent La Marató, que en la seva trentena edició, que tindrà lloc el 19 de desembre, estarà dedicada a la salut mental.

Era el tema escollit per a La Marató de l’any passat, però la COVID-19 va obligar a canviar els plans i si abans ja era necessari dedicar-ne una a la salut mental, ja que una de cada quatre persones patirà algun trastorn de salut mental al llarg de la vida, la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia l’ha fet encara més necessària perquè ha disparat els trastorns mentals.

Es tracta d’alteracions de la salut que impliquen una disfunció del pensament, les emocions i la conducta i que impacten en tots els àmbits de la vida. Afecten persones de qualsevol edat i més de la meitat d’aquests trastorns comencen a l’adolescència. La prevenció i el tractament precoç són fonamentals per aconseguir una evolució positiva, però també demanar ajuda: el 45% no ho fa, sovint per l’estigma que encara arrossega.

La informació i conscienciació (amb vídeos com aquests, però també amb recursos com els que trobareu a DIXIT), l’atenció integral dels trastorns mentals –que ha d’incloure aspectes sanitaris, familiars, socials i comunitaris– i la recerca per avançar cap al diagnòstic precoç i millors tractaments, són fonamentals. Per ajudar a finançar-los, centenars de persones, entitats i empreses organitzen aquestes setmanes infinitat d’activitats.

A més, es busquen 1.317 voluntaris per a la recepció dels donatius telefònics el dia de La Marató. Totes les persones que el 2020 van ser escollides per sorteig i que no van poder participar en l’edició anterior a causa de la pandèmia, rebran un correu electrònic de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials –que coordina el voluntariat de La Marató– amb les indicacions per inscriure-s’hi. Per cobrir les places necessàries restants, s’obrirà una altra convocatòria i es farà un sorteig. Trobareu tota la informació en aquesta pàgina.

Voluntaris per omplir el rebost

Però La Marató no és l’únic esdeveniment solidari que cerca persones voluntàries; també ho fa des de fa dies la Fundació Banc dels Aliments. Per segon any consecutiu, les imatges de lleixes de supermercat buides, de grans caixes de cartó plenes d’aliments i de voluntaris classificant-los l’endemà no es veuran enguany, però les donacions són més necessàries que mai atesa la crisi socioeconòmica derivada de la COVID-19.

És per això que des de fa dies l’entitat cerca persones voluntàries. La tretzena edició del Gran Recapte d’Aliments se celebrarà del 19 al 27 de novembre i els dos primers dies els voluntaris se situaran el 19 i el 20 de novembre a l’entrada d’un miler de botigues per informar de la campanya als clients i animar-los a fer aportacions de 3, 5, 10, 20, 50 € o altres quantitats directament a la caixa de l’establiment, i els diners es destinaran a la compra d’aliments a la mateixa cadena que s’entregaran a persones en situació de vulnerabilitat.

També explicaran com fer donacions online a través de Bizum, la web granrecapteonline.com i dels webs de compra en línia de la cadena de distribució. Per cada donació feta a caixa, s’entregarà un adhesiu que es podrà enganxar a l’entrada de la botiga per donar visibilitat a les aportacions. L’any passat es van recollir 7,8 milions d’euros que van servir per proporcionar més de 5.000 tones de menjar (per primer cop carn, peix, ous i fruita i verdures fresques) a més de 250.000 persones de tot Catalunya al llarg de set mesos.

Solidaritat Vs Consumisme

Deu dies després, el 30 de novembre, tindrà lloc arreu del món el Giving Tuesday, un dia en què se celebra l’acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat), objectes de segona mà, etc., i que va néixer fa nou anys com a alternativa als cada vegada més populars Black Friday i del Ciber Monday, dies de gran consum.

Els impulsors de la iniciativa animen a ciutadans, famílies, escoles, organitzacions i empreses a contribuir en aquest dia mundial de la donació, i a fer visibles les seves accions a través de les xarxes amb l’etiqueta #GivingTuesday. Fa dos anys es van recaptar 726.301 € a tot l’Estat que es van destinar a més de 300 projectes socials. Al seu web hi ha un munt d’idees i accions per col·laborar-hi.

Deixa un comentari