Apropa Cultura, més a prop de la gent gran 

L’Apropa Cultura celebra el seu quinzè aniversari, quinze anys treballant per millorar la qualitat de vida i la inclusió de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la cultura. La nova temporada se centrarà en la gent gran en situació d’aïllament o dependència, un col·lectiu profundament afectat per la pandèmia, i en les entitats socials que treballen amb aquest col·lectiu, com són les residències, els centres de dia, associacions, fundacions, serveis i centres socials. 

Sota el lema #MaiSoles, s’ha dissenyat un programa d’activitats per donar visibilitat a la tasca que realitzen d’aquestes entitats socials i a com la cultura pot ajudar a aconseguir una societat més inclusiva, que se sumen a les entrades a preus reduïts que teatres, museus, auditoris, festivals i espais singulars, tant públics com privats, ofereixen a persones en situació de vulnerabilitat ateses per entitats socials per facilitar el seu accés a la cultura. 

Entre les activitats més destacades adreçades a gent gran, hi ha El Museu s’Apropa, gràcies al qual diferents museus d’arreu de Catalunya es desplaçaran a residències i centres de dia per impartir-hi tallers i fer-hi activitats. A més, persones amb Alzheimer i altres demències també podran passar Un matí amb l’Orquestra, una activitat musical participativa que duen a terme l’Auditori, l’Orquestra Simfònica del Vallès i l’Orquestra Julià Carbonell de Lleida. 

Jornades per reflexionar 

El Museu Picasso acollirà el 22 de novembre la Jornada ‘Mai soles. Cultura i Gent gran en situació d’aïllament o dependència’, que servirà per aprofundir en com la cultura i els museus poden acompanyar i ajudar en una realitat que ha esdevingut un problema de salut pública, la soledat.  

La filòsofa Begoña Román, presidenta del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya, reflexionarà sobre la gent gran i el plaer, així com la investigadora i professora de psicologia Montserrat Celdrán, qui explicarà les principals problemàtiques i reptes que afronten les persones en fer-se grans com poden ser la soledat, de la qual va parlar en aquesta conferència, o l’edatisme, la discriminació per raó d’edat que centrarà la xerrada DIXIT del 15 de novembre.  

Persones grans gaudint d’un espectacle gràcies a Apropa Cultura. Foto: Apropa Cultura

També hi haurà una taula rodona amb persones grans per conèixer la importància de la cultura al llarg de la vida i molt especialment a la tercera edat. La jornada acabarà amb la presentació d’activitats, programes i bones pràctiques de museus i gent gran a Catalunya.    

També s’ha programat un cicle de xerrades en línia amb la gent gran com a eix vertebrador en què s’abordarà qüestions com la salut mental, la diversitat, les noves tecnologies, el gènere o les persones cuidadores. Mirar si ja hi ha pàgina amb més informació 

Deixa un comentari