El futbol com a eina integradora en el projecte Street Soccer Barcelona

Anteriorment al blog s’ha posat en valor el poder terapèutic i integrador de l’esport per treballar amb diversos col·lectius. L’entrada d’aquesta setmana se centra en un d’ells, el de les persones sense llar i el projecte Street Soccer Barcelona, que posa el focus en atendre persones amb aquesta problemàtica social.

Des de fa dos anys, persones d’origen, religió, gènere i edat diverses han trobat a Street Soccer Barcelona un petit refugi de la situació d’exclusió social que pateixen. Gairebé totes elles viuen o han viscut al carrer i a l’associació troben un espai on socialitzar, sentir-se acompanyats i construir un sentiment de pertinença. A més, tenen la possibilitat d’esmorzar i utilitzar les dutxes de les instal·lacions.

El futbol és la via i les persones, les protagonistes

A partir de l’esport, promouen la cohesió social i tota mena de valors positius que neixen d’ell com el compromís, el treball en equip, la competició sana, el respecte o l’empatia. En paral·lel, l’associació treballa la cohesió social i la sensibilització, amb l’objectiu de trencar prejudicis i estigmes no només entre les persones usuàries, sinó també entre la resta de la societat mitjançant tallers educatius i partits amistosos entre entitats, empreses i institucions que hi vulguin col·laborar.

Fotografia de Davide Bonaldo. Campus Esportiu a la Garrotxa, juny de 2021.

La gran majoria dels participants arriben a Street Soccer Barcelona a través d’entitats socials. Donada la demanda creixent, la iniciativa requereix trobar noves formes de finançament per llogar la pista i sufragar els recursos i material esportiu per als entrenaments, i voluntaris. Ho fa a través de la campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo, i oferint al seu web diverses formes de col·laboració en el projecte a empreses, institucions i ciutadans.

La parròquia de Santa Anna de Barcelona, que des del 2017 treballa amb persones sense sostre, també ha optat per al futbol com a via d’integració. Acaba de crear un equip de futbol sala amb joves que viuen al carrer i que majoritàriament van deixar el seu Magreb natal per cercar una vida millor. Fer esport és per a ells una oportunitat per escapar de la realitat una estona, conèixer gent, fomentar valors com el companyerisme i cobrir necessitats bàsiques com menjar i dutxar-se. Com Street Soccer, també necessiten suport econòmic i donacions per comprar material o pagar els àrbitres.

Leave a Reply