Relats en temps de pandèmia

La VI edició del Concurs de Relats Marià Casadevall que organitzen conjuntament DIXIT Girona, la Fundació Campus Arnau d’Escala, la delegació a Girona del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i l’Ajuntament de Girona, ja té guanyadores!  

Enguany el tema del concurs tractava sobre les conseqüències psicoemocionals i socials que està provocant la crisi de la COVID-19. Els relats rebuts, des de punts de vista diferents i complementaris, han mostrat de quina manera la pandèmia i el confinament han afectat la nostra societat. 

Isabel Mir Cortacans, directora de la residència i centre de dia per a persones grans de Campdevànol, és l’autora del relat guanyador “T’estimo fins el cel i set pisos més amunt”. Hi descriu les situacions de vulnerabilitat i els sentiments de soledat i pèrdua de les persones que viuen en un centre residencial però també de les que hi treballen i en tenen cura. Mostra com en moments de crisi les persones són capaces de donar el millor si mateix. 

Amb els ulls davant l’ordinador, a la Isabel se li dibuixa un somriure a la cara. “Hem perdut tantes coses”, pensa, “però n’hem guanyat tantes també”. No hi ha res que defineixi més una persona que la seva humanitat i la seva ètica.

Fragment de T’estimo fins el cel i set pisos més amunt

El relat finalista, escrit per M. Àngels Puig Sarsanedas, estudiant de l’últim curs del Grau de Psicologia a la Universitat de Girona, porta per títol “Accelerador de violència”. És un text ben estructurat, angoixant i colpidor que dona veu a una dona maltractada pel seu marit en temps de pandèmia. Descriu el procés que viu al llarg de quatre mesos fins assumir el què li passa i poder fer-hi front. 

El conjunt de relats d’aquesta sisena edició, amb una qualitat literària destacada, ha posat de manifest com una crisi com l’actual afecta sobretot les persones més vulnerables com són les persones grans dependents o que viuen soles, les dones víctimes de violència domèstica, les persones que pateixen una malaltia mental, etc. Els textos posen en valor les relacions d’ajuda i companyonia que fan sorgir el millor de l’ésser humà: veïns d’escala que s’ajuden, nets que visiten els seus avis, professionals que fan la vida més amable als usuaris de la residència, donen suport telemàtic als seus pacients, o vetllen pel benestar dels seus companys de feina…  

En aquest enllaç del portal DIXIT podeu llegir els dos relats guanyadors així com els relats finalistes de les cinc edicions anteriors que han tractat temes com la soledat no volguda, l’estigma com a desencadenant de la marginació social o les persones sense llar. 

Amb motiu de l’entrega de premis del certamen, DIXIT Girona també ha organitzat la conferència “Impacte psicològic de la crisi provocada per la COVID-19: eines de treball”, a càrrec de José Ramón Ubieto, psicòleg clínic i psicoanalista, i que podeu consultar en aquest enllaç.  

Deixa un comentari