Un nou museu sobre el poble gitano 

Fa més de 600 anys que els gitanos van arribar a Catalunya i des de en fa tres, el 26 de novembre es commemora el Dia de l’Arribada a Catalunya del Poble Gitano, la minoria ètnica més nombrosa a Europa. A DIXIT hem editat diversos dossiers temàtics, el darrer el 2020, amb publicacions, articles, recursos i materials audiovisuals per conèixer la seva realitat i les iniciatives que es duen a terme per a la seva inclusió social i educativa i el coneixement mutu. 

Coincidint amb l’efemèride, ha obert portes el primer museu físic dedicat a explicar la història del poble gitano a Catalunya. Parlem de físic perquè de virtual, ja que n’hi ha un: el Museu Virtual del Poble Gitano, el primer museu interactiu del món dedicat a la cultura gitana. Va néixer el 2018 després de quatre anys de treball conjunt entre l’administració, associacions gitanes, persones expertes i la Universitat Oberta de Catalunya dins del Pla integral del Poble Gitano –que coordina la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària–, i vol difondre a través d’articles, entrevistes, fotografies i vídeos, la història del poble gitano, la seva cultura, les seves aportacions al català i al castellà… I també vol informar de l’actualitat de la comunitat.  

Algunes de les dones gitanes que van emigrar a Amèrica. Foto: Carabutsí. 

Són els mateixos objectius que persegueix el museu físic. L’EcoMuseu Urbà Gitano de Barcelona (EMUGBA), ubicat al carrer de la Cera de Barcelona, permetrà descobrir històries com les de les dones gitanes que als anys seixanta i setanta van emigrar a Amèrica, sense marits ni fills i sovint sense saber llegir ni escriure ni parlar anglès, per aconseguir diners a través de la venda o altres feines. O els viatges que, en aquella mateixa època, moltes modistes gitanes feien a París, meca de l’alta costura, per conèixer les noves tendències i oferir a les seves clientes roba de disseny a preus més assequibles. 

L’EcoMuseu Urbà Gitano és una iniciativa impulsada per Carabutsí, una entitat nascuda el 2018 per recuperar i preservar la memòria dels gitanos a través d’entrevistes personals amb els més grans. Després de rebre formació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), set joves gitanes han entrevistat desenes de persones grans de la comunitat i han digitalitzat més de 7.000 fotografies, vídeos i cintes de casset. Aquest extens fons ha estat batejat com a Arxiu de la Memòria Oral i Visual Gitana de Catalunya. 

Integrants de Carabutsí fan broma mentre digitalitzant fotografies. Foto: Carabutsí. 

Carabutsí (què bo! en romaní) va aconseguir amb aquest projecte el Premi Ciutat de Barcelona 2019 en la categoria de Cultura Popular i Comunitària, per preservar valorar i dinamitzar la memòria gitana en perspectiva de gènere i acció intercultural. Per a l’entitat és important estudiar la seva pròpia història, ja que sovint només ho han fet els paios, construir un relat plural i donar-lo a conèixer per acabar amb els estereotips. I això últim no només a través del museu, sinó també de rutes turístiques pel Raval, escape rooms i documentals de temàtica gitana, entre altres. 

Deixa un comentari