El ‘negacionisme’ aspira a entrar al diccionari

El terme negacionisme és la paraula de 2021, segons el concurs organitzat per l’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, que ara valoraran si s’inclou al diccionari, com així ha passat en les set anteriors edicions. 

Entenem negacionisme com l’actitud que nega de forma sistemàtica i irracional els fets o teories que tenen un aval històric o científic unànime o gairebé. Per segona vegada, i com no podia ser d’altra manera, el neologisme de l’any està relacionat amb la pandèmia COVID-19, ja que el 2020 va guanyar coronavirus

En segona posició i poca distància, a 21 vots, ha quedat el terme podcast i, tancant el podi, cisgènere.  Però si hi hagués una paraula guanyadora per franja d’edat, els resultats haurien estat molt diferents.  

Entre els votants més joves, els menors de 30 anys, la paraula guanyadora hauria estat cisgènere, persona que s’identifica amb el gènere que ha nascut. Per contra, la franja d’edat compresa entre els 70 i els 90 anys s’ha decantat pel terme edatisme com a mot de l’any. Aquest terme és el que s’utilitza quan una persona és discriminada i estereotipada per la seva edat. A DIXIT ja es va parlar d’aquesta desigualtat durant una conferència en la qual la doctora en Psicologia Montserrat Celdrán va desgranar les causes i les conseqüències d’aquesta discriminació. També han entrat a votació per a convertir-se en neologisme d’aquest any altres termes vinculats al serveis socials, com cronificar i disfòbia.  

La llengua, més a prop del poble 

Cada any aquesta votació fa visible les problemàtiques que interessen a la societat i adapten la llengua als seus parlants, oferint la possibilitat de decidir quins termes quotidians podrien ser acceptats. Per exemple, també optaven a neologisme d’aquest any les paraules presencialitat i monodosi, presents al nostre dia a dia.  

Coronavirus es va imposar com a paraula de l’any el 2020, ja sumits tots en la crisi de la COVID-19. Catalunya no és l’única en celebrar aquests certàmens i veure que, inevitablement, els termes escollits són paraules pandèmiques: el Regne Unit ha escollit el terme vax (vacuna) com a paraula de l’any i termes com nueva normalidad, vacunología o burbuja social ja han estat incorporades en la versió digital del Diccionario de la Lengua Española

Deixa un comentari