Una segona oportunitat per a famílies, infants i gossos 

Els gossos poden ser molt més que animals de companyia; els gossos d’assistència són fonamentals per a les persones amb discapacitat visual, els cans contribueixen a millorar la confiança en un mateix de les persones sensellar, esdevenen un gran suport per a dones que han patit violència masclista i infants amb trastorns de l’espectre autista… i també poden contribuir a millorar la relació entre pares i fills. 

Les teràpies amb animals, sobretot gossos, permeten treballar aspectes com l’autoestima, la responsabilitat o les habilitats socials a través de la cura i participació activa en l’educació dels gossos. Seguint aquest enfocament, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i la Fundació Affinity han posat en marxa un programa en què famílies que han perdut la tutela d’un menor reforcen el vincle amb els infants gràcies a la teràpia assistida amb gossos que han estat abandonats. 

És el primer cop que aquest tipus de teràpia s’ha implementat a Catalunya, i ho han fet com a part del programa específic amb infants tutelats que es portava a terme des del 2016 al centre residencial Les Vinyes, a Cerdanyola del Vallès. 

Un mirall per entendre millor  

A Catalunya hi ha 7.600 menors tutelats per la Generalitat. L’objectiu del programa es reforçar els vincles entre els infants que viuen en centres o famílies d’acollida i els seus familiars, per contribuir a reforçar els vincles, gaudeixin de moments de qualitat i afavorir una millor convivència en cas que els progenitors recuperin la tutela i puguin tornar a viure junts. 

Mitjançant el joc, les indicacions i el temps que passen amb els animals, els professionals que els acompanyen poden introduir amb més facilitat aprenentatges específics, parlar dels límits de l’educació o de comportament filioparental. Sovint sorgeixen temes difícils de tractar, però amb els gossos s’acaben donant dinàmiques i situacions que serveixen per exemplificar-ho i percebre-ho de forma més clara i menys invasiva.  

Una de les famílies participant del programa. Foto:  Fundació Affinity.

El contacte amb els gossos pot tranquil·litzar i reconfortar a les famílies quan han de treballar una situació o experiència difícil. A més, els participants milloren el seu sentit de la responsabilitat, la presa de decisions, l’organització, el respecte pels horaris i la creació de bones rutines. L’objectiu final és donar eines als pares per a recuperar la tutela dels menors i reduir el temps que passin en els centres. 

Els gossos que participen en aquest programa van ser abandonats i van tenir també un passat complicat. Aquesta teràpia representa per a ells una vida millor i es converteixen en un exemple de segones oportunitats i una mostra de que les coses es poden fer millor.  

Deixa un comentari