#LecturesDIXIT: relats en primera persona sobre salut mental

La salut mental ha fet un llarg camí durant els últims anys: des del més absolut tabú a estar en primera plana de diaris i telenotícies arran de la pandèmia. Tot i això, és habitual l’estigma i la vergonya en aquells que necessiten un cop de mà o seguir tractament psicològic professional. 

Per això és important parlar i compartir les històries d’aquelles persones que han lluitat per curar-se d’alguna malaltia mental. Les vivències personals ajuden a comprendre millor les problemàtiques i a empatitzar amb qui les pateix. 

Per aquest motiu, reprenem la sèrie #LecturesDIXIT, que vam començar amb una entrega sobre històries de superació en l’àmbit de la discapacitat, per suggerir-vos alguns títols escrits en primera persona sobre la salut mental disponibles a DIXIT i que podeu reservar emplenant aquest formulari.  

 • Estigma: històries de vida contra l’estigma en salut mental
  Recull de vivències personals publicades a la pàgina web de l’entitat Obertament . Es tracta d’històries que parlen de l’estigma que envolta la salut mental, de situacions quotidianes, relacions familiars, problemes laborals, etc., i que són reclams de patiment, d’esperança i de lluita. 
  Aquestes vivències s’han recollit en un llibre per visibilitzar i conscienciar sobre els efectes de l’estigma i per promoure la tolerància, la sensibilització i el respecte envers les persones que pateixen malaltia mental. 
 • Mi esquizofrènia 
  Klaus Gauger explica en primera persona la seva vida combatent l’esquizofrènia paranoide que va patir durant anys. El seu testimoni ens porta de primera mà els símptomes, els tractaments,  els efectes secundaris i els ingressos forçosos.  
  En el llibre es pot veure l’aïllament i l’exclusió social, així com la pròpia frustració i la incomprensió dels demès vers la situació que l’autor va viure. 
 • Las voces y el laberinto 
  En aquest còmic de Ricard Ruiz i Alfredo Borés, s’inclou cinc històries lligades entre elles de persones que viuen amb esquizofrènia. És una adaptació del llibre homònim que es va publicar el 2005 i recull diferents vivències personals en primera persona d’aquesta malaltia mental. En aquest còmic s’il·lustra de forma molt clara la malaltia i les dificultats que porta al malalt, l’estigma que crea al seu entorn, la incomprensió de la societat, el sentiment de soledat i desesperança, etc. 
 • Razones para seguir viviendo 
  Aquest llibre de Matt Haig explica la història de l’autor que, amb 24 anys, va caure en una depressió i no va trobar cap raó per viure; el suïcidi era una opció molt real. En aquest llibre es narra la seva vida i narra com tot el món que ell coneixia es va ensorrar de cop, com va aconseguir sortir-se’n i com va aprendre a estimar de nou la vida. 
 • Majareta: manía, depresión, Miguel Ángel y yo 
  L’autora Ellen Forney dibuixa en aquesta novel·la gràfica en clau d’humor, la seva vida des de que era jove i la seva experiència amb el trastorn bipolar. Utilitzant diferents estils , vinyetes i paraules aconsegueix transmetre al lector com són els extrems del trastorn de bipolaritat, molt propis d’aquesta malaltia mental. 

Per sort, en els darrers temps, persones de renom han decidit trencar el seu silenci i explicar com viuen les seves pròpies malalties mentals. El periodista Anxo Lugilde, corresponsal de La Vanguardia i col·laborador de RAC1, signa La vella companya, en què parla dels seus 30 anys de lluita contra la depressió. També ho fa el presentador i còmic Ángel Martín a Por si las voces vuelven, on relata el seu pas pel psiquiàtric a causa d’un brot psicòtic, i la joveníssima Àngela Marmol, una instagrammer que, a Del cielo al infierno en un post, narra la seva lluita contra la bulímia, la depressió i el ciberassetjament.  

Tots aquests casos ajuden a normalitzar i desestigmatitzar unes malalties que, segons les estadístiques, patirem una de quatre persones al mon i que serà la principal causa de discapacitat al 2030. 

4 Comments Add yours

Deixa un comentari