Eines per a la criança positiva

Viure en família no sempre és fàcil i poden sorgir problemes per als quals la vida no ens ha preparat. Per afrontar aquestes situacions, el Departament de Drets Socials, a través de la Secretaria d’Afers Socials i Famílies, ha publicat diferents vídeos per ajudar a gestionar les emocions i millorar la convivència familiar.  

Recentment, ha editat tres nous vídeos sobre com comunicar a un infant la mort o l’hospitalització d’un ésser estimat, com reforçar les pautes positives per millorar la convivència i com organitzar el temps amb els fills per a què sigui un temps de qualitat. 

El dol en infants 

Els nens tenen una curiositat innata en la seva naturalesa i les preguntes que fan poden ser incòmodes per a una família amb un dels membres a l’hospital o que acaba de morir. Això pot portar a ocultar o intentar ensucrar la realitat, per evitar-los patiment o perquè creiem que no són suficientment madurs per entendre el concepte de la mort. 

Aquest vídeo ens anima a no amagar-los la veritat i a escoltar-los, a acompanyar-los durant tot el procés de pèrdua i dol d’un ésser estimat per a crear un clima de confiança i intentar explicar-los la situació que estan vivint amb paraules que puguin comprendre.  

Trobareu més informació sobre el dol en infants en aquesta conferència DIXIT, així com en aquest dossier temàtic sobre la concepció social de la mort


Conviure en família 

El ritme trepidant de les vides adultes pot portar a la preocupació de no dedicar el temps necessari als fills. Matinar, fer l’esmorzar, el dinar, treballar, comprar, tornar tard… La rutina pot fer que la comunicació amb els petits es ressenti.  

Aquest vídeo ens convida a trobar moments de qualitat per a compartir-los amb els fills i que, aquests moments, no han de ser necessàriament grans plans extraordinaris; cada petit moment pot ser una oportunitat per compartir-lo amb els fills, parlar conscientment i prestar atenció per a millorar la comunicació i la relació. 


Educar en positiu 

Ningú neix sabent ser pare o mare i sovint apareixen dubtes sobre si s’està criant bé els fills o no. Aquest tercer vídeo fa èmfasi en consells per educar de forma positiva, en una bona comunicació i estima. Ens convida a mostrar interès pels sentiments dels petits, ja que són tant vàlids com els dels adults. Ens subratlla la importància de posar límits als seus capricis, però sense violència, de ser ferms en els criteris, de donar-los autonomia per a ajudar-los a fer les coses sols i, sobretot, de demostrar-los l’amor dels pares cap als infants. 


Aquests tres vídeos se sumen a quatre més que el Departament de Drets Socials va editar durant els mesos més durs de la pandèmia de la COVID-19, amb consells sobre com compartir temps i espai en un període de confinament; com gestionar l’ús de les pantalles i les xarxes (també teniu una xerrada DIXIT sobre la qüestió); com conviure amb un adolescent confinat i com acompanyar a la gent gran durant un confinament. 

Al portal de Drets Socials també trobareu aquest mapa de recursos en criança positiva que proporcionen suport i acompanyament a les famílies en la seva tasca educativa i pretenen ajudar-les a prevenir situacions de risc social i vulnerabilitat.

One Comment Add yours

Deixa un comentari