Èxit21, més de 10 anys de periodisme més que capaç 

El 21 de març és el Dia Mundial de la Síndrome de Down i a DIXIT volem reivindicar el potencial d’un col·lectiu sovint menystingut, posant en valor la tasca per donar visibilitat al col·lectiu que duu a terme Èxit21, el diari digital gràcies al qual el periodisme és ara més inclusiu. 

Amb més de 1.800 peces publicades entre articles informatius o d’opinió, entrevistes i poemes, el diari de la Fundació Catalana Síndrome de Down es va posar en marxa fa tot just 10 anys (i uns quants mesos) i des d’aleshores forma com a periodistes, dona veu i un espai per expressar-se a persones amb discapacitat intel·lectual. 

El seu nom ja és una declaració d’intencions: l’Èxit, com a triomf, i el 21, tant per aportar una idea d’actualitat, mencionant el nostre segle, com per fer referència que la síndrome de Down és un trastorn genètic causat per la presència d’una còpia extra del cromosoma 21. 

L’objectiu del diari digital és donar a conèixer les opinions de persones amb discapacitat intel·lectual i trencar els prejudicis que es tenen sobre aquest col·lectiu; no per tenir síndrome de Down, se’ls pot privar de la paraula o no estan capacitades per poder comunicar. A més, per a les persones que l’elaboren, és una oportunitat de formació, ja que adquireixen coneixements teòrics, pràctics i ètics sobre periodisme.  

Durant tots aquests anys hi ha passat diversos professionals de renom com Albert Om, Xavi Coral, Antoni Bassas o Mònica Terribas per explicar als periodistes d’Èxit21 algunes tècniques i secrets de l’ofici. Alguns d’aquests i altres convidats, com Francesc Orella o Quim Masferrer, viuen de prop la discapacitat, però a la majoria, les entrevistes els dona una lliçó de com tractar la síndrome de Down als mitjans i els recorda la necessitat de conscienciar la societat per canviar la manera en què se’ls veu i de reivindicar la normalitat. 

Francesc Orella durant la seva entrevista. Fdo.

Al Èxit21 es tracten temàtiques tan diverses com la reforma laboral, el futbol o l’adopció de gossos abandonats i hi ha continguts en català i castellà. És un projecte col·lectiu i coral, en el qual els redactors participen en el consell de redacció i posen en comú els articles i continguts per publicar. 

Els membres del diari digital Èxit21 també col·laboren en altres projectes per visibilitzar altres col·lectius discriminats i temes socials, com a Social.cat, amb articles d’opinió i entrevistes sobre temes socials; al Diari de la Discapacitat, on col·laboren per donar visibilitat a la discapacitat, i també a Rromani Pativ, la xarxa de mitjans de comunicació que lluita contra la discriminació mediàtica del poble gitano. 

No és l’única iniciativa de periodisme inclusiu. Al blog DIXIT vam parlar fa un temps de TEBvist, la primera televisió de Catalunya feta íntegrament per persones amb discapacitat, i de tres projectes de ràdio inclusiva i social duts a terme per diferents col·lectius. A tots ells, però en especial a Èxit21, els volem desitjar molts anys de periodisme inclusiu! 

Leave a Reply