“Un feliç viatge per la vida”

El 2 d’abril desenes d’edificis i monuments de tot el país s’il·luminaran de blau per sumar-se a la celebració del Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme. Enguany, es vol reclamar el dret de les persones amb algun Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA), unes 75.000 a Catalunya, de i les seves famílies a viure una vida feliç. 

Amb el lema “Un feliç viatge per la vida”, entitats de tot Europa, com la Federació Catalana d’Autisme i la Federació Autisme Catalunya, han preparat una campanya de conscienciació social sobre la qüestió. I com promoure aquesta qualitat de vida? Posant el focus en els següents quatre àmbits: 

  • Detecció i diagnòstic: Facilitar l’accés a un diagnòstic especialitzat i a eines per a una detecció precoç. 
  • Atenció primerenca: Garantir l’accés a una atenció personalitzada als nens i nenes i oferir centres d’atenció especialitzada.
  • Educació: Tenir una xarxa variada i especialitzada de centres educatius, innovar en l’oferta educativa ja existent i una formació amb les competències necessàries per tenir una vida adulta i un lloc de treball. 
  • Vida adulta i envelliment actiu: Promoure els sistemes que garanteixin un envelliment actiu i una qualitat de vida òptima i a les seves famílies.  

Aprenem Autisme també ha posat en marxa una nova edició de la campanya #AprenemCadaDia Connecta’t al Blau amb què vol conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre les necessitats i especificitats de les persones amb autisme i trencar mites i estereotips que encara suposen veritables barreres per a la seva plena inclusió.

A DIXIT trobareu diversos recursos sobre algunes d’aquestes qüestions, com la publicació Empleo y trastorno del espectro del autismo: un potencial por descubrir o la conferència conferència sobre prevenció de violències masclistes en infants i adolescents amb TEA en què, entre d’altres, es va parlar de la revisió del conte de l’Aneguet Lleig, dins del projecte Canvia el conte. També tenim disponibles diferents articles de revistes especialitzades sobre les necessitats dels universitaris amb TEA o de l’autodeterminació dels adolescents amb TEA en l’àmbit educatiu, entre altres. 

Trastorn divers com diverses són les persones 

Una de cada 100 persones (per cada home, hi ha quatre dones) té alguna forma d’autisme, un trastorn d’origen neurobiològic que afecta el sistema nerviós i el funcionament cerebral. Les persones que en pateixen es caracteritzen per tenir dificultats per a relacionar-se amb les altres i el seu entorn i poden mostrar, també, patrons atípics de comportament: prestar gran atenció als detalls, reaccions poc habituals a les sensacions o dificultat per canviar d’activitat. 

Algunes persones amb autisme poden viure de forma independent, però d’altres necessiten atenció constant i permanent (en el 70 % dels casos, hi ha una discapacitat intel·lectual associada, de grau divers). A més, les persones amb autisme solen tenir també afeccions complementàries: epilèpsia, depressió, ansietat, hiperactivitat, tendència a auto lesionar-se, dificultat per dormir, trastorn de dèficit d’atenció, etc. 

One Comment Add yours

Deixa un comentari