Un Sant Jordi com els d’abans 

Dos anys després, Sant Jordi tornarà a ser la gran festa del llibre i de la rosa, sempre que la meteorologia no s’hi oposi. Hi haurà poques mascaretes i per evitar aglomeracions, molts ajuntaments tornen a apostar per tallar carrers al trànsit, esponjant les parades de llibreteries, floristes i entitats socials, i allargar la celebració de la diada. 

Des de DIXIT, un any més, hem elaborat un dossier temàtic especial amb motiu de Sant Jordi amb una selecció de llibres i recursos de temàtica social. Hi trobareu obres d’assaig, narrativa, novel·les gràfiques, llibres de narrativa en lectura fàcil, relats pensats per a infants i joves i recursos en línia sobre el món del llibre i la lectura. Excepcionalment, molts dels llibres recomanats, alguns d’ells publicats molt recentment, no estan encara disponibles als nostres centres. 

També volem dedicar part d’aquesta entrada a algunes de les moltes iniciatives solidàries que tenen lloc amb motiu de Sant Jordi. Durant aquesta jornada s’ofereixen al públic els productes que han elaborat persones en risc d’exclusió social, amb problemes de salut mental o amb  discapacitat.  

La Fundació Arrels duu a terme la campanya #ningúsenserosa, en la qual persones que viuen o han viscut al carrer han pogut recuperar l’autoestima i sentir-se útils. Els seus records han inspirat la creació de roses, targeters i llibrets amb històries molt personals.  

També podem trobar les roses artesanals de tela de Sonrisas de Bombay, confeccionades per dones víctimes del tràfic d’éssers humans; les roses virtuals i punts de llibre fetes per pacients amb problemes de salut mental de Sant Joan de Déu; les “roses contra l’oblit”, elaborades a mà amb feltre per sensibilitzar sobre la discriminació a la tercera edat; roses de galeta, xocolata i maduixa, de l’obrador social El Rosal de Tàrrega que, a través de la feina, dona suport a persones amb diferents capacitats i malalties mentals o que es troben en risc d’exclusió social; o les pastilles de sabó en forma de rosa fabricades de forma artesanal per persones amb discapacitat intel·lectual al Taller Baix Camp de Reus. Trobareu més propostes solidàries al monogràfic que ha preparat Xarxanet

Enguany Sant Jordi torna amb tota la seva força i sent un dels dies més macos de l’any, és un bon moment també per ser solidari i col·laborar amb iniciatives que contribueixen a avançar cap a una societat més inclusiva. 

One Comment Add yours

Deixa un comentari