Comprar en hores tranquil·les. El camí cap a supermercats més inclusius 

Les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) poden tenir certes dificultats a l’hora de regular les emocions. Per controlar-les, es recomana seguir una rutina, uns horaris i evitar la improvisació i un excés de carrega sensorial. És en aquest últim punt on entra en acció la iniciativa de Bonpreu i Esclat d'”Hores tranquil·les“. 

Cada dissabte, de 15 a 17 de la tarda, tots els establiments d’aquesta franquícia de supermercats redueixen la intensitat lumínica i acústica. Durant aquestes hores es desconnecta el fil musical de les tendes i el canal d’àudio, no es fa servir la megafonia, s’atenuen les llums, s’apaguen les pantalles digitals, es tanquen els accessos a les zones de jocs, es redueix l’ús de les màquines de la neteja, es limita l’obertura de la porta del magatzem, es minimitza l’ús dels transpalets i es prenen mesures per disminuir el soroll que es produeix durant les seves hores d’activitat ordinària. Així, amb la reducció d’estímuls sonors i visuals, es facilita que les persones amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) puguin comprar amb menys riscos, afavorint la inclusió i la igualtat de condicions a l’accés dels serveis essencials.  

En aquesta iniciativa, Bonpreu i Esclat col·labora amb la Federació Catalana d’Autisme, formada per 30 entitats que treballen per a millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme i oferir serveis de qualitat que contribueixen al creixement i apoderament de les persones amb el TEA. 

El camí cap a supermercats més inclusius 

El mateix Bonpreu i Esclat fa uns mesos que compten amb targetes client adaptades al sistema Braille per afavorir les persones amb discapacitat visual. A més, també es van adaptar els fullets promocionals amb la millora de la gamma de colors i contrast cromàtic, amb l’assessorament i validació de la Comissió Braille Espanyola de l’ONCE.  

Per altra banda, la companyia Vegalsa – Eroski, amb col·laboració amb l’ONCE, ofereix pautes bàsiques per donar el suport necessari als clients amb discapacitat visual. S’inclouen pautes de comunicació relacionades amb el llenguatge, indicacions per a la tècnica de guia amb persones invidents i saber com actuar amb els gossos pigall, que tenen el dret a accedir a les mateixes estances que el seu amo. També la Cooperativa Consum té un programa inclusiu per a persones amb discapacitat visual o amb mobilitat reduïda, que si ho sol·liciten al personal de l’establiment, són acompanyats durant la compra i se’ls brinda l’ajuda que necessitin. 

També hi ha aplicacions mòbils que poden ajudar les persones amb discapacitat a ser més autònoms i realitzar activitats quotidianes amb més facilitat, com pot ser fer la compra en un supermercat. En trobareu algunes en aquesta entrada de blog

Deixa un comentari