El camí cap a museus més inclusius

La missió principal d’un museu és exhibir, conservar i restaurar el patrimoni, però també fomentar la cultura entre la població. Hi ha col·lectius que tenen menys oportunitats d’accés, i els museus catalans treballen dia rere dia per aconseguir una accessibilitat el més universal possible i de qualitat per a tothom, sigui quina sigui la seva condició. Amb aquest objectiu va néixer el projecte SignemMuseus, creat pel Departament de Cultura a través del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, juntament amb l’Agrupació de Persones Sordes de Vic i Comarca en coordinació amb el MEV Museu d’Art Medieval. La seva meta és donar protagonisme, i també una oportunitat laboral, al col·lectiu de persones sordes, convertint-les en les mediadores i guies del museu. 

En l’elaboració del projecte han participat diferents perfils professionals, tant mediadors, dissenyadors, informadors, videògrafs com educadors, tots ells de la comunitat sorda, convertint-lo en una idea totalment inclusiva. Les persones sordes signen amb la llengua de signes catalana (LSC) com a llengua inicial, però també els acompanya un intèrpret que posarà la veu perquè persones oïdores puguin seguir les visites, a més de facilitar la lectura labial a persones sordes oralistes. 

Durant els mesos de març i abril s’han realitzat cinc visites com a prova pilot a cinc museus de temàtiques diferents: el Museu de Sant Cugat, l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, el Museu de Badalona i el Museu d’Alcover

SignemMuseus pretén estendre’s més enllà d’aquestes primeres visites, juntament amb la pionera que fou la realitzada al MEV, Museu d’Art Medieval de Vic. Hi ha la voluntat conjunta que no només passin a formar part de la programació del museu i fomentin la inclusió laboral, sinó que també es facin extensibles a la resta de museus de les xarxes. 

Aquest projecte se suma a altres iniciatives i mesures per fer més accessibles els equipaments culturals com la instal·lació d’anells d’inducció magnètica que serveixen per a que els usuaris amb audiòfon o implants coclears rebin millor el so i eliminen les interferències de l’ambient (com els que ha instal·lat recentment la Generalitat), les sessions relaxades de l’Auditori per a persones amb trastorns com l’autisme o els tallers de música per a persones amb Alzheimer. D’algunes n’hem parlat a entrades del blog DIXIT com Arts escèniques inclusives i Música sense límits

Deixa un comentari