El dret a sentir el vent a la cara 

A l’estiu, el Passeig Marítim barceloní s’omple de bicitaxis carregats de turistes, però no són els únics que aprofiten els tricicles per desplaçar-se ni Barcelona és l’única ciutat per on circulen. Per Castelldefels, Cardedeu, Granollers, Mataró, Terrassa, Sant Cugat, Sant Just Desvern i la capital catalana qui passeja en aquest mitjà de transport són gent gran acompanyada de persones voluntàries de En Bici Sense Edat

Diversió, veure els paisatges, la sensació de velocitat i el vent a la cara, canviar la rutina durant una estona, parlar i explicar records i vivències… és el que proporciona aquesta experiència a les persones grans que participen en aquest projecte intergeneracional que promou l’envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada.  

La iniciativa va néixer el 2012 a Dinamarca de la mà de Cycling Without Age i actualment es duu a terme a 52 països. Barcelona va ser una de les primeres ciutats de l’Estat on va arribar el projecte el 2016 amb En Bici Sense Edat, una entitat sense ànim de lucre d’àmbit català que treballa per a millorar la qualitat de vida, la salut i el benestar de les persones grans i tinguin una vida més activa.  

Els vehicles utilitzats són tricicles elèctrics adaptats per portar persones d’edat avançada que sovint tenen problemes de mobilitat (n’hi ha que van en cadires de rodes), així que estan equipats amb cinturons per evitar caigudes, proteccions, tendals per protegir del sol i de la pluja i mantes per abrigar si fa massa vent o fred. Els acompanya una persona voluntària, qui, a més de pedalar, els dona conversa i els escolta. Un motor elèctric ajuda a pedalejar en terrenys més inclinats o dificultosos i portar més pes. 

Altres projectes i recursos DIXIT 

Al blog de DIXIT ja hem parlat d’altres projectes que també lluiten contra la soledat no desitjada i d’eines com els jocs de taula per combatre-la i alhora millorar el benestar emocional i endarrerir el deteriorament cognitiu. Recentment, coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les persones grans, s’ha publicat un dossier temàtic sobre edatisme, la discriminació per raó d’edat que pateix la gent gran, una altra de les problemàtiques que pateixen i a què cal fer front. 

Deixa un comentari